..
619b678044690

De Zeven Zonden van Brabant

Voortgang verkenning

Afgerond
De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. In deze verkenning bekijken we de zeven zonden van Brabant. Niet om in vroeger vast te blijven zitten, maar om ervan te leren. Niet omdat de Brabanders zondiger zijn dan andere Nederlanders, maar omdat Brabanders kritisch op zichzelf durven te zijn. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen.
footer-line

Zeven zonden als spiegels van de ziel

Het begon ooit als psychologisch instrument om jonge christenen te helpen hun geestelijk leven in het gareel te brengen en te houden. Ook hebben Christenen de neiging overal rijtjes van te willen maken – orde is immers een godsgeschenk. Daarom kennen we in onze westerse traditie nog steeds het fenomeen de ‘zeven hoofdzonden’, inmiddels uitgegroeid tot een dankbare inspiratiebron voor schilders, schrijvers, filmmakers en game-ontwerpers.

Jheronimus Bosch schilderde de zeven in een grote cirkel met zeven kleine taferelen. Dante Alighieri gebruikte de zeven als inspiratie voor de straffen in zijn Inferno. In deze contrapasso spiegelen de straffen de aard van de zonde. Het zijn spiegels van onze ziel.

Zeven zonden, zeven opdrachten

Spiegels reflecteren niet alleen ons uiterlijk, maar ook onze emoties en karaktereigenschappen. Bovendien is ‘spiegelen’ ook een psychologische methode om (ongewenst) gedrag van mensen te reflecteren. De zeven zonden spiegelen onze fouten en onze spijt, drukken ons op de feiten en ons falen. Daarom is het goed om in die zevenvoudige spiegel te kijken: van tijd tot tijd is een detox levensnoodzakelijk om verder te kunnen gaan.

Gulzigheid ~ Gula, Lust ~ Luxuria, Verdriet ~ Tristitia, Woede ~ Ira, Luiheid ~ Acedia, Hoogmoed ~ Superbia, Afgunst ~ Invidia.

Zeven zonden voor ons mooie Brabant, zeven keer keken we in 2020 en 2021 in de spiegel. Het is juist nu een goede tijd om samen met experts te analyseren, reflecteren en leren. Deze visionairs openden met ons de toekomst. Want wie zijn falen van gisteren vergeet, is gedoemd die morgen te herhalen.

Reflectie en bezinning

Verrijking, reflectie en inspiratie: dát is wat we zochten en vonden in de Zeven Zonden van Brabant. Samen met journalisten, schrijvers, onderzoekers en wetenschappers verkenden we de toekomst aan de hand van Brabantse zonden. Daarbij kwamen we tot verrassende inzichten en kruisbestuivingen, die een plek vonden in de podcastserie en in de publicatie; een boekje vol stof tot nadenken, vol zin en zondes. Lees 'm online of bestel gratis een fysiek exemplaar.

Op 26 januari 2021 maakten we de balans op van de verkenning tijdens een inspirerend slotevent in De Paterskerk van DOMUSDELA. Een event dat zich – gezien de bijzondere omstandigheden – online afspeelde met bijna 200 gasten via SpatialChat. In dit digitale magazine blikken we terug op deze bijzondere middag. Met redactionele beschouwing, schitterende foto's én videofragmenten.

Deel deze pagina
  • whatsapp Whatsapp
  • linkedin LinkedIn

In samenwerking met

  • 58a487868dd51
  • 5c645c50cc8ad
  • 5d8e1d9f73071
  • 5eb91d961c5d8
  • 5ed8d9d593fd7
  • 5ee22ff6c475e
  • 5f51258315c77
  • 5f61bfa67009c
bell

Op de hoogte blijven over deze verkenning?

Meld je aan voor onze e-mailnotificaties over deze verkenning.