..
5ed611d32e272
Activiteit

Zeven zonden - Lust

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. Daarom bekijken we in deze verkenning de zeven zonden van Brabant. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen. Samen met experts gaan we analyseren, reflecteren en leren. Met Jeanneke Scholtens, Mabel Nummerdor en Tom Loois onderzoeken we de zonde Lust.

ESSAY BRABANTSE LUSTEN

Lust. Ook wel begeerte, verlangen, trek. We koppelen Lust vaak direct aan seks. Onderhevig aan uitgebreide geldende normen en zeker niet vrij van taboes.

Toch is er vrijwel niemand die niet dagelijks gevoelens van Lust ervaart. Bovendien speelt deze zonde een grotere rol in de Brabantse samenleving dan je in eerste instantie zou denken. Lust heeft invloed op welke partner we kiezen, of we überhaupt een partner kiezen, hoe we wonen, hoe gezinnen er uitzien, op gezondheid en welzijn en op hoe we gebruik maken van technologie.

Trendwatchers Mabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens duiken voor ons in de Brabantse cijfers. En geven een inkijkje in wat Lust, in haar breedste zin, betekent voor ons’ Brabantse toekomst.

Lees hun essay 'Brabantse Lusten' geserveerd in de vorm van een uitgebreid vijfgangenmenu. We hopen dat het je verrassend heerlijk zal smaken.

PODCAST LUST

De meest besproken zonde van allemaal, waar we tegelijkertijd het meest krampachtig mee omgaan: lust. Door de rafelranden van de maatschappij op te zoeken verkennen we de toekomst van seks, we bezoeken de rosse buurt in Eindhoven en vergeten niet dat lust zomaar kan leiden tot kindjes.

Met Tom Loois, onderzoeker en ontwerper, over sekswerk in Woensel West Eindhoven en welke functie die rosse buurt heeft binnen een gemeenschap,

Jeanneke Scholtens en Mabel Nummerdor, auteurs over het boek Holy Fuck, over de toekomst van seks

En Jan Latten, demograaf, over het meest evidente gevolg van lust: bevolkingsgroei – of juist krimp - in Brabant en daarbuiten.

Lust - Zeven Zonden podcast

REFLECTIE TOM LOOIS 

"Lust is 'iets politieks' aan het worden. Bijvoorbeeld vanuit het perspectief van bevolkingsgroei. Dan gaat het voorbij aan dat seks lekker is of iets toevoegt aan de kwaliteit van leven."

Tom Loois, designer en curator, volgde de verkenning Zeven zonden van Brabant over Lust. Tom las het essay van Mabel Nummerdor en Jeanneke Scholtens en deelt in een reflectievideo de belangrijkste lessen die hij daaruit trekt voor de toekomst van Brabant en zijn eigen werk.

Reflectie Zeven Zonden Lust Tom Loois