..
5ed61222252cb
Activiteit

Zeven zonden - Hoogmoed

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. Daarom bekijken we in deze verkenning de zeven zonden van Brabant. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen. Samen met experts gaan we analyseren, reflecteren en leren. Met Corien Prins, Barend van der Meulen en Peter Achterberg onderzoeken we de zonde Hoogmoed.

INTERVIEW CORIEN PRINS EN BAREND VAN DER MEULEN

Gaat kennis gebukt onder hoogmoed? In het kloppend hart van de wetenschappelijke kennisontwikkeling gaan we in gesprek met Corien Prins (WRR) en Barend van der Meulen (Universiteit Twente).

Samen nemen we een kijkje in de toekomst van kennis in een veranderende Brabantse samenleving. We leggen hen allebei een stelling uit eigen koker voor én zij reflecteren allebei op een aantal prikkelende stellingen van kennisgenoten, waaronder Bas Heijne, Sander Dekker, Bart Brouwers en Francis Bacon.

Lees hier het interview Zeven zonden - Hoogmoed

PODCAST HOOGMOED

Kennis is macht en macht kan zomaar tot hoogmoed leiden. Hoe voorkom je het gevaar van wetenschap vanuit een ivoren toren, hoe deel je kennis en met welk doel? We verkennen de hoogmoed in een tijd van alternatieve feiten, waarin steeds meer mensen de waarheid in pacht lijken te hebben. We zoeken naar antwoorden op de universiteit, het voetbalveld in Tilburg en in de filosofie.

Met Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie, over hoogmoed in de wetenschap en hoe je dat bestrijdt.

Bas Heijne, schrijver en filosoof, over hoogmoed in een tijd waarin iedereen geobsedeerd lijkt door de thema’s waarheid en identiteit.

En met Bastiaan Riemersma, hoofd jeugdopleiding van Willem II, over het gevaar van de hoogmoed bij een uitzicht op een carrière als profvoetballer.

Hoogmoed - Zeven zonden podcast

REFLECTIE PETER ACHTERBERG

"We verzuipen in een overvloed aan kennis. Het is zóveel, dat niemand meer begrijpt wat het allemaal te betekenen heeft."

Peter Achterberg, socioloog bij Tilburg University, volgde de Zeven zonden van Brabant over Hoogmoed van kennis in een veranderende Brabantse samenleving.

Peter las het interview met Corien en Barend en deelt in een reflectievideo de belangrijkste lessen die hij daaruit trekt voor de toekomst van Brabant en in zijn eigen werk.

Reflectie Zeven Zonden Hoogmoed Peter Achterberg