..
5ee754cb87a98
Activiteit

Zeven zonden - Luiheid

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. Daarom bekijken we in deze verkenning de zeven zonden van Brabant. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen. Samen met experts gaan we analyseren, reflecteren en leren. Met Joke Hermsen en Michel Reinders onderzoeken we de zonde Luiheid.

ESSAY JOKE HERMSEN

Luiheid: het ontbreken van de wil om iets te doen. Hoe zondig is deze zonde eigenlijk? De een vindt dat we vaker zouden mogen niksen, de ander zou graag zien dat we onszelf juist wat regelmatiger van de bank hijsen om te gaan sporten. Hoe dan ook blijkt dat ons brein niet voldoende is uitgerust om de hoeveelheid prikkels die dagelijks op ons afkomt te verwerken, waardoor ons stress-systeem voortdurend alarm slaat [1]. En niet zonder gevolgen: Zo'n 13% van de Brabanders (and counting!) ervaart burn-out klachten [2].

Vragen we te veel van onszelf? Ligt het aan de druk die de buitenwereld anno 2020 op ons legt? Hoe verhoudt onze beleving van tijd zich eigenlijk tot ons welzijn? Ligt er een toekomst in het verschiet waarin een verstilling van de tijd en meer lui en ledig zijn de remedie is voor een rustiger geest en ontspannen lichaam? Schrijfster Joke J. Hermsen onderzoekt in het essay ’Ledigheid: des duivels oorkussen of een vermomde zegen? precies deze vragen.

[1] PON Jaarboek 2018: https://hetpon.nl/content/uploads/2019/02/Voorbij_het_Gemiddelde_PON_Jaarboek_2018.pdf
[2] Bron: https://www.bd.nl/brabant/ministerie-dertien-procent-brabantse-werknemers-heeft-last-van-burn-out-klachten~aa5f5a0f/

PODCAST LUIHEID

Zonder tijd bestond luiheid niet, dus hebben we het over tijd en hoe je die al dan niet nuttig besteedt. Hoe ga je bewust om met je tijd, welke rol spelen rituelen daarbij en wat is tijd eigenlijk precies? En we zoeken uit of luiheid nog wel een zonde is in een tijd dat grote internetbedrijven er alles aan doen om onze tijd op te slokken.

Met Ernst-Jan Pfauth, journalist en uitgever van de Correspondent, over hoe je techniek kunt gebruiken om bewuster om te gaan met je tijd en over het gevaar dat de techniek toch jouw tijd opslokt.

George van Hal, sterrenkundige en wetenschapsjournalist Volkskrant, over wat tijd in natuurkundige zin is en natuurlijk over de vraag of je dan ook door de tijd kunt reizen.

En zuster Martha Verstraeten uit OLV Abdij Oosterhout, over vaste rituelen in het kloosterleven en over tijd besteden waarvoor die bedoeld is.

Luiheid - Zeven zonden podcast

REFLECTIE MICHEL REINDERS

"Ik wens ons' Brabanders allemaal wat meer ledigheid en wat minder luiheid toe." Michel Reinders, directeur BrabantSport, volgde de Zeven zonden van Brabant over Luiheid.

Michel las het essay van Joke Hermsen en deelt in de reflectievideo de belangrijkste lessen die hij daaruit trekt voor de toekomst van Brabant. "Ik verwacht dat, mede door corona, de balans tussen privé en werk onder druk zal komen te staan. Daarom zullen we ons bewuster moeten worden van het verschil tussen ledigheid en luiheid. Een praktisch advies? Wissel de kantoortuin in voor een tuinkantoor!"

Reflectie Zeven Zonden Luiheid Michel Reinders