Heb jij tips voor deze verkenning? Deel die dan met ons.

Trend: Zonden als spiegel

De Zeven Zonden van Brabant

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. In deze verkenning bekijken we de zeven zonden van Brabant. Niet om in vroeger vast te blijven zitten, maar om ervan te leren. Niet omdat de Brabanders zondiger zijn dan andere Nederlanders, maar omdat Brabanders kritisch op zichzelf durven te zijn. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen.

Waarom deze verkenning?

Het begon ooit als psychologisch instrument om jonge christenen te helpen hun geestelijk leven op orde te brengen en te houden. Christenen hebben een scherp oog voor de feilbaarheid van het menselijk bestaan. En dat is in deze tijd van maakbaarheid en controleerbaarheid soms een echte verademing. Ook hebben zij de neiging overal rijtjes van te willen maken – orde is immers een godsgeschenk. Daarom kennen we in onze westerse traditie het fenomeen de ‘zeven hoofdzonden’, inmiddels uitgegroeid tot een dankbare inspiratiebron voor schilders, schrijvers, filmmakers en game-ontwerpers.   

Jheronimus Bosch schilderde de zeven in een grote cirkel met zeven kleine taferelen. Dante Alighieri gebruikte de zeven als inspiratie voor de straffen in zijn Inferno. In deze contrapasso spiegelen de straffen de aard van de zonde. Het zijn spiegels van onze ziel.  

KIJK IN DE ZEVENVOUDIGE SPIEGEL 

Spiegels reflecteren niet alleen onze uiterlijke kenmerken, maar spiegelen ook onze emoties en karaktereigenschappen. Bovendien is ‘spiegelen’ ook een psychologische methode om (ongewenst) gedrag van mensen te reflecteren. De zeven zonden spiegelen onze fouten en onze spijt, drukken ons op de feiten en ons falen, laten verbroken relaties pijnlijk voelen. Daarom is het goed om in die zevenvoudige spiegel te kijken: van tijd tot tijd is een detox levensnoodzakelijk om verder te kunnen gaan.   

De zeven hoofdzonden zijn feitelijk één grote spiegel, zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. Daarom bekijken we in deze verkenning de zeven zonden van Brabant. Niet om in het verleden vast te blijven zitten, maar om ervan te leren. Niet omdat de Brabanders zondiger zijn dan andere Nederlanders, maar omdat Brabanders kritisch op zichzelf durven te zijn. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen. 


ZEVEN ZONDEN, ZEVEN OPDRACHTEN


Gulzigheid ~
Gula, Lust ~ Luxuria, Verdriet ~ Tristitia, Woede ~ Ira, Luiheid ~ Acedia, Hoogmoed ~ Superbia, Afgunst ~ Invidia.

Zeven zonden voor ons mooie Brabant, zeven keer kijken we in de spiegel. In 2020 gaan we samen met experts analyseren, reflecteren en leren. Deze visionairs openen met ons de toekomst. Want wie zijn falen van gisteren vergeet, is gedoemd die morgen te herhalen.


PUBLICATIE ZEVEN ZONDEN

Alle essays, interviews, bespiegelingen en verhalen van de Zeven Zonden van Brabant zijn verzameld in n prachtig boekje. Een boekje vol stof tot nadenken. Vol zin en zondes. Lees 'm online of bestel gratis een fysiek exemplaar.

't Is tijd voor bezinning...

In de kijker

Onze verkenning geeft sinds de start stof tot nadenken en doet stof opwaaien. Een overzicht van de aandacht voor De Zeven Zonden van Brabant tot dusver:

Alles op een rijtje

En... Actie!

We wakkeren het vuur voor de Brabantse agenda aan met nieuwe inzichten en oplossingen. Onze verkenning is daarmee klaar, Brabant is aan zet!

Wij verkennen de toekomst graag met jouw hulp! Dus heb je een interessant artikel gelezen, een mooie documentaire, TEDx of expositie gezien, weet je een relevante spreker, ken je een inspirerend voorbeeld? Laat het ons weten.

Voor aanvullende vragen nemen we graag per e-mail contact met je op. Mogen we je naam bij de inzending plaatsen? Vul deze dan in, anders plaatsen we je tip anoniem.

Deze tips kregen we

Bjorn van der Doelen

Bjorn van der Doelen heeft een album gemaakt genaamd 'Eerwaarde vader zegen mij want ik heb gezondigd'. Een inspirerende kijk op de Zeven Zonden. Én op en top Brabants.

Getipt door Nathalie van der Plas

Zeven deugden als contramal

Waardevol om in deze uitzonderlijke tijden met dit project aan te zetten tot reflectie. Om naast de spiegel een venster naar een goede toekomst te bieden verdienen ook de zeven deugden aandacht.

Getipt door Ard Schilder

Positieve kanten van de zeven zonden

Onze zonden zijn niet alleen negatief! Zo laten ze ons ook doorzetten, genieten, creëren. In het boek "Passies van het brein" beschrijft Margriet Sitskoorn hoe de zeven zonden de nobele en minder nobele passies in ons leven bepalen.

Getipt door Koen Vinckx

Jitske Kramer en boek ongekend talent

Jitske Kramer : https://www.youtube.com/watch?v=aDdcQib23l8 Betekenis Economie, hoe kijkt Brabant tegen basisinkomen en economy of common goods

Getipt door Marjon Ouwens

Let me think!

Ontwerper Lucia Dossin ontwikkelde een Firefox-plugin die je online winkelwagentje van Amazon 'kaapt' en je enkele vragen stelt. "Heb je dit wel echt nodig?". I.t.t. de meeste consumenten-apps leer je ook meteen hoe deze werkt.

Getipt door Merten Nefs

Zeven Zonden van Brabant slotevent: het is tijd voor bezinning!

Bekijk event