Deze verkenning is afgerond. Bekijk het resultaat.

Trend: Zonden als spiegel

De Zeven Zonden van Brabant

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. In deze verkenning bekijken we de zeven zonden van Brabant. Niet om in vroeger vast te blijven zitten, maar om ervan te leren. Niet omdat de Brabanders zondiger zijn dan andere Nederlanders, maar omdat Brabanders kritisch op zichzelf durven te zijn. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen.

Waarom deze verkenning?

Het begon ooit als psychologisch instrument om jonge christenen te helpen hun geestelijk leven in het gareel te brengen en te houden. Ook hebben Christenen de neiging overal rijtjes van te willen maken – orde is immers een godsgeschenk. Daarom kennen we in onze westerse traditie nog steeds het fenomeen de ‘zeven hoofdzonden’, inmiddels uitgegroeid tot een dankbare inspiratiebron voor schilders, schrijvers, filmmakers en game-ontwerpers.   

Jheronimus Bosch schilderde de zeven in een grote cirkel met zeven kleine taferelen. Dante Alighieri gebruikte de zeven als inspiratie voor de straffen in zijn Inferno. In deze contrapasso spiegelen de straffen de aard van de zonde. Het zijn spiegels van onze ziel.  

KIJK IN DE ZEVENVOUDIGE SPIEGEL 

Spiegels reflecteren niet alleen ons uiterlijk, maar ook onze emoties en karaktereigenschappen. Bovendien is ‘spiegelen’ ook een psychologische methode om (ongewenst) gedrag van mensen te reflecteren. De zeven zonden spiegelen onze fouten en onze spijt, drukken ons op de feiten en ons falen. Daarom is het goed om in die zevenvoudige spiegel te kijken: van tijd tot tijd is een detox levensnoodzakelijk om verder te kunnen gaan.   

ZEVEN ZONDEN, ZEVEN OPDRACHTEN

Gulzigheid ~ Gula, Lust ~ Luxuria, Verdriet ~ Tristitia, Woede ~ Ira, Luiheid ~ Acedia, Hoogmoed ~ Superbia, Afgunst ~ Invidia.

Zeven zonden voor ons mooie Brabant, zeven keer keken we in 2020 en 2021 in de spiegel. Het is juist nu een goede tijd om samen met experts te analyseren, reflecteren en leren. Deze visionairs openden met ons de toekomst. Want wie zijn falen van gisteren vergeet, is gedoemd die morgen te herhalen.  

REFLECTIE EN BEZINNING

Verrijking, reflectie en inspiratie: dát is wat we zochten en vonden in de Zeven Zonden van Brabant. Samen met journalisten, schrijvers, onderzoekers en wetenschappers verkenden we de toekomst aan de hand van Brabantse zonden. Daarbij kwamen we tot verrassende inzichten en kruisbestuivingen, die een plek vonden in de podcastserie en in de publicatie; een boekje vol stof tot nadenken, vol zin en zondes. Lees 'm online of bestel gratis een fysiek exemplaar.

Op 26 januari 2021 maakten we de balans op van de verkenning tijdens een inspirerend slotevent in De Paterskerk van DOMUSDELA. Een event dat zich – gezien de bijzondere omstandigheden – online afspeelde met bijna 200 gasten via SpatialChat. In dit digitale magazine blikken we terug op deze bijzondere middag. Met redactionele beschouwing, schitterende foto's én videofragmenten.

Lees, luister, kijk en spiegel je mee?

Tadaaaa!

Samen met anderen zijn we op verkenning gegaan en hebben we voor Brabant de trend in kaart gebracht. Hieronder vind je de resultaten daarvan.

Online magazine slotevent Zeven Zonden van Brabant
Trend: Zeven zonden

Online magazine slotevent Zeven Zonden van Brabant

Op 26 januari 2021 maakten we de balans op van de verkenning de Zeven Zonden van Brabant, tijdens een inspirerend slotevent in De Paterskerk van DOMUSDELA in Eindhoven. Een event dat zich – gezien de bijzondere omstandigheden – online afspeelde. Het maakte de reflectie en de bezinning er niet minder om.

Bekijk online

In de kijker

Onze verkenning geeft sinds de start stof tot nadenken en doet stof opwaaien. Een overzicht van de aandacht voor De Zeven Zonden van Brabant tot dusver:

Meer weten?

Wij helpen je graag verder! Je kunt bij ons terecht voor publicaties, sprekers en presentaties over deze verkenning. Voor jou én je netwerk.

piera@brabantkennis.nl 06 52 79 44 08

Alles op een rijtje

Deze tips kregen we

Bjorn van der Doelen

Bjorn van der Doelen heeft een album gemaakt genaamd 'Eerwaarde vader zegen mij want ik heb gezondigd'. Een inspirerende kijk op de Zeven Zonden. Én op en top Brabants.

Getipt door Nathalie van der Plas

Zeven deugden als contramal

Waardevol om in deze uitzonderlijke tijden met dit project aan te zetten tot reflectie. Om naast de spiegel een venster naar een goede toekomst te bieden verdienen ook de zeven deugden aandacht.

Getipt door Ard Schilder

Positieve kanten van de zeven zonden

Onze zonden zijn niet alleen negatief! Zo laten ze ons ook doorzetten, genieten, creëren. In het boek "Passies van het brein" beschrijft Margriet Sitskoorn hoe de zeven zonden de nobele en minder nobele passies in ons leven bepalen.

Getipt door Koen Vinckx

Jitske Kramer en boek ongekend talent

Jitske Kramer : https://www.youtube.com/watch?v=aDdcQib23l8 Betekenis Economie, hoe kijkt Brabant tegen basisinkomen en economy of common goods

Getipt door Marjon Ouwens

Let me think!

Ontwerper Lucia Dossin ontwikkelde een Firefox-plugin die je online winkelwagentje van Amazon 'kaapt' en je enkele vragen stelt. "Heb je dit wel echt nodig?". I.t.t. de meeste consumenten-apps leer je ook meteen hoe deze werkt.

Getipt door Merten Nefs

Première documentaire Tussen vrees en vriendschap

Bekijk event