Heb jij tips voor deze verkenning? Deel die dan met ons.

Trend: Plattelandschap

Land van schaarste en overvloed

Het Brabantse plattelandschap staat onder druk. Waar ooit de woeste gronden waren en de heide welig tierde, is het buitengebied nu een (economische) drager, waar wonen, landbouw, logistiek, recreatie, natuur en innovatief ondernemen een plek hebben. Daarnaast zoeken de gewenste transities op het gebied van energie, landbouw en klimaat hier ruimte. Soms lijkt de weg naar schaalvergroting in bijvoorbeeld landbouw en logistiek, maar ook verstedelijking, onafwendbaar. Wie goed kijkt ziet echter ook veel kleinere projecten, gericht op de menselijke maat en het sluiten van kringlopen.

Waarom deze verkenning?

De verkenning 'Land van schaarste en overvloed' heeft als doel om vanuit een brede, integrale blik naar het platteland te kijken, van buitengebied tot dorp. Via het thema ‘schaarste en overvloed’ gaan we op zoek naar de balans voor de toekomst.   

De longread 'Wat is er aan de rand?' heeft een kiem gelegd om langere tijd stil te staan bij het Brabantse platteland en hierop verdieping te organiseren in de vorm van deze verkenning. Voor die betreffende longread zijn inzichten gebruikt uit de casestudie van RUIMTEVOLK naar Land van Cuijk.

Verschillende sporen zullen leiden tot een brede verkenning van het Brabantse platteland, waaronder de tijdlijn, die we begin 2021 presenteren.

Deze verkenning is een co-productie van BrabantKennis en RUIMTEVOLK.

In de kijker

Onze verkenning geeft sinds de start stof tot nadenken en doet stof opwaaien. Een overzicht van de aandacht voor Land van schaarste en overvloed tot dusver:

Alles op een rijtje

Deel je tip

Wij verkennen de toekomst graag met jouw hulp! Dus heb je een interessant artikel gelezen, een mooie documentaire, TEDx of expositie gezien, weet je een relevante spreker, ken je een inspirerend voorbeeld? Laat het ons weten.

Voor aanvullende vragen nemen we graag per e-mail contact met je op. Mogen we je naam bij de inzending plaatsen? Vul deze dan in, anders plaatsen we je tip anoniem.

Deze tips kregen we

visie Floris Alkemade

Alkemade - in 2018 verkozen tot architect van het jaar - strijdt ook al enkele jaren voor een mooier buitengebied. Hij is op zoek naar radicale, realistische en realiseerbare voorstellen voor een mooier platteland.

Getipt door Rian Govers - Gabriels

Revolutie

Revoluties en oorlogen zorgen voor een snelle ontwikkeling in techniek ( de druk is hoog) maar ook een omslag in gedachtegangen. Oorlog is niet gewenst. Revolutie in denken is broodnodig. Denk in oplossingen en niet in ikke eerst.

Getipt door Sven Felix

Wonen op een blokkendoos?

Brundtland wil een Ecowijk in Breda maar heeft nog geen locatie. Breda zoekt nog circa 100 ha industrieterrein. Zou je dit kunnen combineren, blokkendozen weggewerkt onder een groene woonwijk?

Getipt door Menno de Lange

Opwarming niet door CO2 maar door zon en zee.

Graag laat ik burgers kennismaken met onze aarde in balans, waarbij ik vertel wat CO2 is en doet en in welk schril contrast dat staat met de gigantische warmtestromen van onze oceanen en zon.

Getipt door Frans van den Beemt