Heb jij tips voor deze verkenning? Deel die dan met ons.
Land van Schaarste en Overvloed
Het Brabants buitengebied staat onder druk. De ruimtevraag in het buitengebied is groter dan het platteland aan kan. Dat noopt tot keuzes. Waar ooit de woeste gronden waren en de heide welig tierde, is het buitengebied nu een (economische) drager, waar wonen, landbouw, logistiek, recreatie, natuur en innovatief ondernemen vechten om haar plaats. Daarnaast zoeken de gewenste transities op het gebied van energie, landbouw en klimaat hier ruimte.
Waarom deze verkenning?
De verkenning 'Land van Schaarste en Overvloed' heeft als doel om vanuit een brede, integrale blik naar het platteland te kijken, van buitengebied tot dorp. Via het thema ‘schaarste en overvloed’ gaan we op zoek naar de balans voor de toekomst.
De longread 'Wat is er aan de rand?' en de casestudie van RUIMTEVOLK naar Land van Cuijk hebben een kiem gelegd om langere tijd stil te staan bij het Brabantse platteland. Vervolgens hebben we in 2019 en 2020 diverse paden verkend, waaronder de Expertsessie, Kenniscafé Blokkendozen en biodiversiteit en publicatie Het nieuwste Waterschap.
In 2021 nemen we je mee langs verleden, heden en toekomst van ons Brabantse platteland.
Tijdlijn
Om context te schetsen bekijken we eerst de huidige nationale en provinciale discussies over het buitengebied en de inrichting van Nederland. Middels de tijdlijn laten we zien wat de kantelpunten zijn geweest in zowel het denken over het platteland als de inrichting van het platteland.
Longread grond
In de longread De grond van morgen nemen we de lessen die we leerden uit de tijdlijn mee als bagage als we op pad gaan naar de Brabantse gronden. In deze longread verkennen we hoe de strijd om de ruimte in Brabant er anno 2021 uitziet. We onderzoeken en duiden beschikbare en nieuwe data en geven verhalen een gezicht met verschillende concrete casussen.
Eindpublicatie
In deze eindpublicatie van de verkenning Land van Schaarste en Overvloed nemen we je mee langs verleden, heden en toekomst van ons Brabantse buitengebied. Bestel de publicatie hier.
In de kijker
Onze verkenning geeft sinds de start stof tot nadenken en doet stof opwaaien. Een overzicht van de aandacht voor Land van Schaarste en Overvloed tot dusver:
Iets gemist?
De vorige stappen binnen de verkenning Land van Schaarste en Overvloed waren...
Alles op een rijtje
Gespot!
We hebben deze trend gespot. Nu gaan we bepalen wat we precies willen onderzoeken en met wie. Heb je tips? Laat het ons weten!
Onder de loep...
We gaan de diepte in! Samen met anderen verkennen we de toekomst van de Brabantse samenleving. We organiseren, experimenteren en publiceren.
Deel je tip
Wij verkennen de toekomst graag met jouw hulp! Dus heb je een interessant artikel gelezen, een mooie documentaire, TEDx of expositie gezien, weet je een relevante spreker, ken je een inspirerend voorbeeld? Laat het ons weten.
Deze tips kregen we
visie Floris Alkemade
Alkemade - in 2018 verkozen tot architect van het jaar - strijdt ook al enkele jaren voor een mooier buitengebied. Hij is op zoek naar radicale, realistische en realiseerbare voorstellen voor een mooier platteland.
Revolutie
Revoluties en oorlogen zorgen voor een snelle ontwikkeling in techniek ( de druk is hoog) maar ook een omslag in gedachtegangen. Oorlog is niet gewenst. Revolutie in denken is broodnodig. Denk in oplossingen en niet in ikke eerst.
Wonen op een blokkendoos?
Brundtland wil een Ecowijk in Breda maar heeft nog geen locatie. Breda zoekt nog circa 100 ha industrieterrein. Zou je dit kunnen combineren, blokkendozen weggewerkt onder een groene woonwijk?
Opwarming niet door CO2 maar door zon en zee.
Graag laat ik burgers kennismaken met onze aarde in balans, waarbij ik vertel wat CO2 is en doet en in welk schril contrast dat staat met de gigantische warmtestromen van onze oceanen en zon.
A 58
Het aanbrengen van een continu geluidswerende, energieopwekkende/energieopslag faciliteit langs de A 58 T-E door geïntegreerde zonnepanelen, accu's of warmteopslag en geluidswering elementen levert evenveel energie als twee megawindmolens