Op 3 oktober organiseerde BrabantKennis het kenniscafé 'blokkendozen en biodiversiteit', als onderdeel van de Night University 2019.
Onder leiding van Sophie Stravens (CAST) gingen Merten Nefs (TU Delft), Daan van Soest (Tilburg University) en Piera Fehres (BrabantKennis) met het publiek in debat over de kansen en bedreigingen die spelen op het Brabantse plattelandschap.
VERROMMELING VAN HET LANDSCHAP
Daan van Soest riep in zijn presentatie op tot 'verrommeling van het landschap'. "Als we nadenken over een nieuwe planning van Nederland, dan moeten we er rekening mee houden dat we steeds meer logistiek zullen zien en geen natuur. Hoe mooi de weg door de natuur ook is, het is funest voor het aanpalende gebied. Snelwegpanorama’s zijn vroeger bewust bedacht om vanuit de auto te kunnen genieten van het landschap, maar de bedreiging voor de biodiversiteit weegt hier niet tegenop."
Je kunt de volledige presentatie van Daan hier terugvinden.
TOEKOMSTPERSPECTIEF DISTRIBUTIECENTRA
Merten Nefs schetst een ideaalbeeld van hoe distibutiecentra er in de toekomst uit zouden moeten zien; een futuristisch distributiecentrum midden in de stad waar een ondergrondse trein aankomt met containers en waar elektrische wagens en busjes de pakketjes door de stad brengen. Merten: “Dit duurzame distributiecentrum is geen toekomstmuziek, maar is al realiteit in Parijs. Het is speciaal ingericht om de afstand zo kort mogelijk te houden, de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden en dankzij elektrisch vervoer op plaats van bestemming komt.”
INTERACTIEVE KAART LANDSCAPES OF TRADE
Hoe is het logistiek complex eigenlijk gegroeid in het Nederlandse achterland sinds 1980? Merten ontwikkelde een interactieve kaart die een vereenvoudigde weergave geeft van de ruimtelijke dataset die hij gebruikt in zijn promotieonderzoek Landscapes of trade - een samenwerking van TU Delft, Erasmus School of Economics en Vereniging Deltametropool. De kaart is bedoeld voor iedereen die inzicht wil krijgen in het ruimtelijk patroon van logistiek in de transportcorridors Oost/Zuidoost, de meest intensieve van Nederland.
Waar en wanneer zijn die logistieke gebouwen nu precies gebouwd? Wat is hun functie en hoeveel werkgelegenheid bieden ze? Zoom in en reis door de tijd met de interactieve kaart over de groei van het logistiek complex sinds 1980, met ca. 1200 gebieden en 10.000 ‘dozen’.