..
Act 606f1a321ddfd
Activiteit

Op VR toekomstexpeditie

Op 20 april 2021 presenteerden we de preview van onze virtuele toekomstbeelden ‘Op VR toekomstexpeditie’ tijdens de Landschapstriënnale 2021. Hier gingen we met ruim 50 online gasten op reis naar de toekomst van het Brabants buitengebied.

Ook tijdens deze Landschapstriënnale blijkt weer dat het besef groot is dat we het met elkaar moeten hebben over dat Brabants buitengebied. Er is veel moois in Brabant maar we staan ook voor keuzes over wat we willen behouden, wat we willen versterken, wat we willen afbreken én wat voor nieuws we willen opbouwen.

De ruimtevraag van landbouw, woningbouw, energie, klimaat en natuur is groter dan het platteland aan kan. Er neigt een tekort aan Brabant. En dat noopt tot keuzes én het maken van slimme combinaties.

Land van schaarste en overvloed


In de verkenning 'Land van schaarste en overvloed' gebruiken we een historische tijdlijn om kantelpunten te ontdekken en lichten de hedendaagse staat van het Brabantse platteland uit door de lens van grond. Op basis van dit heden en verleden werpen we nu een blik op de toekomst. Letterlijk, want om keuzes te maken is verbeelding nodig. Daarom presenteerden we tijdens de Landschapstriënnale tijdens de ‘VR toekomstexpeditie’ een preview van de toekomst van het Brabantse buitengebied. Twee toekomsten zelfs, terwijl we werken aan nog drie anderen. Vijf mogelijke toekomsten dus. Met ieder een waaier aan mogelijkheden en beelden in die toekomsten.

Brabants landschap van morgen


Samen met foresight studio Pantopicon ontwierpen we deze vijf beelden van mogelijke toekomsten. Deze beelden tonen het Brabants landschap van morgen tussen nieuwe schaarste en nieuwe overvloed. Vanuit verschillende zaadjes die reeds geplant zijn laten we nieuwe ontwikkelingen zien, vergroten specifieke kenmerken uit en voegen verrassende elementen toe. Zo scheppen we beelden vanuit verschillende contexten van hoe we straks met het landschap kunnen omgaan. En hoe we kunnen leven in, op of juist buiten het buitengebied. De toekomstbeelden komen - in samenwerking met VR Master – tot leven in een virtuele omgeving.

‘Wat een droomwereld, met dat vele groen en zoete water.’
‘Er heerst teveel romantiek over een groenere wereld.’
‘Worden boeren robot-managers?’
‘Zullen boeren in de toekomst verdwijnen?’
‘Er ontstaat juist behoefte aan meer boeren.’

Landschap is emotie


Het doel van deze beelden is niet om een wenselijke of onwenselijke toekomst te schetsen. We willen samen met bestuurders, beleidsmakers, bewoners, boeren en burgers in gesprek over de mogelijke toekomsten en de keuzes die daar mee samen hangen. Misschien word je er als toeschouwer vrolijk van, irriteert het je of ben je verwonderd. Dat is mooi. Want landschap is ook emotie. Het is ratio gekoppeld aan gevoel. Daar willen we graag het gesprek over voeren om samen de stap naar het nieuwe te kunnen maken.

Preview


Op 20 april presenteerden we een preview, een eerste blik. Tijdens deze preview leidden Nik Baerten (Pantopicon ) en Piera Fehres (BrabantKennis) twee experts rond in de eerste twee toekomstwerelden, Marius Monen (programmamanager gerobotiseerde stadslandbouw Avans Hogeschool) en Wouter van Noort (journalist NRC).

Op VR toekomstexpeditie


Ruim 50 online gasten gingen met ons mee op virtuele toekomstexpeditie. Van beleidsmakers en raadsleden tot wetenschappers en ondernemers. Kortom, iedereen die wil nadenken over de toekomst van het Brabants buitengebied. De twee werelden werden enthousiast ontvangen, uitvoerig besproken en inhoudelijk bediscussieerd.

Deze online preview tijdens de Landschapstriënnale was een eerste kans om de toekomst van het Brabants buitengebied in VR te bezoeken. We hebben veel geleerd en bediscussieerd, zowel over de toekomstscenario’s als over de techniek. Want ook die techniek – een stukje toekomst an sich, in de vorm van VR technologie - is nog een kwestie van uitproberen en gaandeweg bijstellen en verbeteren.

We nemen alle feedback mee in de verdere ontwikkeling van de VR toekomstbeelden. Begin juni ‘21 zullen alle vijf de beelden gereed zijn en publiceren we gelijktijdig de tijdlijn en de longread over grond. Dat is ook het moment dat we breder met elkaar in gesprek kunnen gaan. Virtueel, en hopelijk fysiek. Met een VR-bril op of gewoon achter je tablet of computer.

605c5b23183e6

Landschapstriennale

'Op VR toekomstexpeditie' is onderdeel van de Landschapstriënnale 2021, hét landschapsfestival van Nederland. Elke drie jaar wordt de Landschapstriënnale ergens in Nederland georganiseerd. Voor iedereen die zich met het landschap bezighoudt, zich ermee verbonden voelt en er graag is. De vijfde editie van de Triënnale vindt plaats in april 2021 in Van Gogh Nationaal Park, Noord-Brabant.

Meer info en het volledige programma vind je hier: https://landschapstriennale.co...