..
MJB 60
Terugblik

Terugblik Jaarstart Nieuwe Maan 2023

BrabantKennis organiseerde in januari 2023 samen met Parktheater Eindhoven 'Nieuwe Maan: festival voor transformatie'. Op 16 januari nodigden we Brabantse Staten- en raadsleden en onze BrabantKennissen uit voor de Jaarstart; een middag vol kennis, verbeeldingskracht en nieuwe perspectieven.

In een zeer divers programma vol voorstellingen, Maanredes en performances werd je tijdens Nieuwe Maan festival een maand lang meegenomen in een wereld van nieuwe toekomstbeelden vol hoop en verbondenheid. BrabantKennis organiseerde op 16 januari een exclusieve netwerkdag voor Staten- en raadsleden en voor onze brabantkennissen: de Jaarstart Nieuwe Maan.

BRABANT IN TRANSFORMATIE

Brabant staat voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. We moeten ons voorbereiden op goed samenleven in de toekomst. Niet alleen voor de komende paar jaar, maar ook de komende 10, 20 of zelfs 30 jaar. Met zo'n tijdsperiode in het vizier kijkt BrabantKennis naar de toekomst. Wat moeten we nu weten, leren en ontwikkelen, om ons voor te bereiden op de door ons Brabanders gewenste toekomst?

Welke ‘moonshots’ zijn er nodig om onze grote fundamentele ambities voor de toekomst van Brabant en die van de volgende generatie Brabanders te bereiken?

Hoe kunnen we de Brabantse samenleving van de toekomst vormgeven? Dat is de vraag waar we voor staan. Hier willen we inspiratie voor bieden bij de Jaarstart Nieuwe Maan. Met elkaar in gesprek. Waar zijn breuklijnen in Brabant zichtbaar? Wanneer worden deze problematisch? Wat kunnen we daaraan doen?

In een interessant programma combineerden we theater en wetenschappelijke inzichten met de grote sociale vraagstukken die vandaag spelen. Ruim 50 gasten kwamen luisteren en ervaren en gingen met ons en elkaar in gesprek te gaan over Brabant en de toekomst. Om zo samen Brabant steeds een beetje beter te begrijpen.

Tijdens zijn Maanrede vertelde directeur Jos van den Broek ons over de activiteiten van BrabantKennis van afgelopen jaar en blikte hij vooruit op het komende jaar. De nadruk lag daarbij op de verkenning die we zijn gestart met de werktitel: Breuklijnen en Bubbels in Brabant.

Om een goed beeld te krijgen van wat er speelt in de provincie en Brabantse gemeenten riepen we de hulp in van de circa 50 aanwezige Statenleden, gemeenteraadsleden en brabantkennissen. We gingen met elkaar aan de slag - in bubbels - met het benoemen van deze bubbels en breuklijnen om vervolgens - buiten bubbels - op zoek te gaan naar verrekes goeie voorbeelden van bijzondere bruggen tussen deze bubbels en breuklijnen.

Daarna gingen we samen door naar ‘Een reis naar de mens', de immersieve theater-ervaring van Maria Guerrera. Als astronaut zweefden we door een levensgroot heelal waar we van ver weg met andere ogen naar de aarde keken, we wandelden door de lavendelvelden en beleefden wat vertrouwen is, samen op de wip en tijdens een mini-picknick.

BREUKLIJNEN EN BUBBELS IN BRABANT

Tijdens de Jaarstart keken we met de aanwezigen naar de bubbels en breuklijnen die meteen naar boven komen. De titel roept snel associaties op, zowel positief als negatief. In welke bubbel zit je zelf en hoe voelt dat? En aan welke breuklijnen zou je het liefst meteen wat doen? De input maakt veel duidelijk over hoeveel er leeft en dat sommige bubbels overlappen.

Wat gaat BrabantKennis nu doen? Wij starten onze verkenning en verdiepen in de 'bruggen' en plaatsen van ontmoeting die we tijdens de Jaarstart hebben verzameld. Daarnaast bestuderen we de geschiedenis, we zijn immers al eerder verzuild geweest. We bekijken bestaande onderzoeken, gaan op zoek naar verhalen van Brabanders en gaan met social design aan de slag.

Dit doen we vóór jullie en mét jullie. We verdiepen de kennis rondom dit thema en we maken het tastbaar en concreet, zodat we in Brabant in staat zijn om geïnformeerde en gefundeerde keuzes te maken. Houd onze website en socials in de gaten voor de volgende stappen.

Heb jij een boeiend gesprek gehad rondom bubbels en breuklijnen in Brabant? Heb je nog vragen? Een idee? Een voorbeeld? Neem gerust contact met ons op.

MJB 14
MJB 90
MJB 110
MJB 94
MJB 83
MJB 57
MJB 72
MJB 48
MJB 136
MJB 132

Jaarstart Nieuwe Maan