..
637b8b6659005
Sophie Loonen
Projectleider
Sophie Loonen
sophie@brabantkennis.nl

Nieuwe Maan: festival voor transformatie

Voortgang verkenning

Afgerond

In januari 2023 presenteerden BrabantKennis en Parktheater Eindhoven 'Nieuwe Maan: festival voor transformatie'. In een zeer divers programma vol voorstellingen, Maanredes en performances werd het publiek meegenomen in een wereld van verbeeldingskracht, nieuwe toekomstbeelden en hoopvolle perspectieven.

footer-line

De maan als symbool voor transformatie en verbinding

De reis naar de maan gaf ons in de vorige eeuw een gezamenlijk doel waardoor het onmogelijke mogelijk werd. Die verbondenheid lijkt deze dagen soms ver te zoeken. Klimaatverandering, overbevolking, pandemieën; de mensheid staat vandaag de dag voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. Op zoek naar nieuwe vergezichten schetsen theatermakers en vooruitdenkers nieuwe perspectieven op de toekomst. Welke ‘moonshots’ zijn er nodig om onze grote fundamentele ambities voor de toekomst en die van de volgende generatie te bereiken?

Theater, kunst, kennis en wetenschap

Het was een programma vol theater, kunst, kennis en wetenschap tijdens Nieuwe Maan festival van 10 t/m 31 januari. Speciaal voor Brabantse (aankomend) Statenleden, gemeenteraadsleden en brabantkennissen organiseerden we de exclusieve Jaarstart op 16 januari 2023, waar we kennis, verbeeldingskracht en nieuwe perspectieven boden. Daarnaast konden we naar 5 maanredes luisteren en diverse voorstellingen meemaken.

Maanredes

In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en zijn we op zoek naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. Gekoppeld aan de voorstellingen gaven Sander Schimmelpenninck, Heleen de Coninck, Jos van den Broek, Katrien Termeer en Jurriën Hamer een Maanrede; inspirerende keynotes, met wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in een verder donkere foyer van het Parktheater, spraken onze Maanredenaren tot het publiek met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant. De Maanredes zijn terug te luisteren als podcast en terug te kijken.

BrabantKennis en Parktheater Eindhoven

BrabantKennis en Het Parktheater kijken beiden verder dan hun primaire rol en juist op het snijvlak van verbeelding, kennis en nieuwe perspectieven vinden ze elkaar. Dat biedt de kans om nieuwe vergezichten te schetsen, zowel vanuit het perspectief van theatermakers, als dat van kennis en wetenschap. Ze slaan de handen ineen, om hun missies voor een sterke, toekomstbestendige samenleving te verenigen in een programma vol inspiratie, verwondering, kennis en vergezichten. Om zo Brabant, en Eindhoven, beter te begrijpen en versterken.

Naar de Parktheater website van Nieuwe Maan
Deel deze pagina
  • whatsapp Whatsapp
  • linkedin LinkedIn

In samenwerking met

  • Wendelien Wouters
  • Jurrien Hamer
  • Katrien Termeer
  • Sander Schimmelpenninck
  • Heleen de Coninck
  • Eddie Mol
  • Parktheater Eindhoven
  • Jos van den Broek
bell

Op de hoogte blijven over deze verkenning?

Meld je aan voor onze e-mailnotificaties over deze verkenning.