..
Basis
Eef Berends
Projectleider
Eef Berends
eef@brabantkennis.nl

Bubbels & Breuklijnen in Brabant

Voortgang verkenning

Onderzoek

Lijnen van verschil lopen door Brabant heen. Verschillen die interessant en spannend kunnen zijn maar ook problematisch kunnen zijn of worden. Zeker in een tijd als deze waarin we staan voor grote veranderingen met impact op alle Brabanders. Hoe leven we samen in Brabant en hoe geven we samenleven vorm richting de toekomst? We verkennen in 2023 de bubbels en breuklijnen in onze provincie.

footer-line

Waarom deze verkenning?

We bevinden ons in een tijdperk van verandering, of zoals sommigen zeggen: een verandering van tijdperk. We staan, zeker ook in Brabant, voor een aantal grote transformaties op het gebied van onder andere natuur, klimaat, landbouw en economie, met grote impact op de ruimtelijke inrichting en de manier waarop we (willen) samenleven. Die transformaties vragen om besluiten tot verandering. Maar kunnen we het nog wel eens worden over de routes naar de toekomst toe? Wanneer leidt verschil tot ongewenste uitkomsten die ons belemmeren in het vormgeven van verandering? 

In 2023 verkennen we de lijnen van verschil in Brabant en het effect daarvan op ons toekomstig samenleven.  

Tweedeling of Veeldeling

Als we inzoomen dan zien we in Brabant toenemende economische ongelijkheid tussen regio's. Maar we moeten oppassen dat te versimpelen tot een strijd tussen stad en platteland. Er zijn ook verschillen binnen een welvarende regio als Zuidoost-Brabant.

Lijnen van verschil lopen door de hele provincie heen. Dat lieten we jaren geleden al zien in onze studie Mind the Gap. Er was toen sprake van een veeldeling langs allerlei dimensies. Verschil mag er zijn concludeerden we toen. Verschil is zelfs interessant. We gaan niet op vakantie naar een dorp om stadse fratsen te zien. Evenmin gaan we op stedentrip om in een dorpshuis te belanden. Maar wanneer belemmert te veel verschil het samenleven en het gezamenlijk maken van ingewikkelde beslissingen?

Bubbels en Breuklijnen

Daarom gaan we als BrabantKennis dit jaar op zoek naar Breuklijnen en Bubbels in Brabant. Breuklijnen zijn plekken waar het schuurt, waar we uit elkaar dreigen te vallen. Natuurlijk zijn het ook die plekken waar het interessant en boeiend is, zoals op een grens. Maar ze hebben vooral het risico van de breuk.

Bubbels zijn het tegenovergestelde. Comfortabele plekken waar we ons met eensgezinden fysiek en digitaal in terugtrekken. Die zijn er altijd geweest. Maar het is de exclusiviteit en het gebrek aan tolerantie dat ze problematisch kan maken. Waar liggen ze en wat betekenen ze? Welke nieuwe breuklijnen en bubbels zien we? Maar ook welke pogingen zijn ondernomen om ze te lijmen om nieuwe vormen van samenleven vorm te geven. Om bruggen te bouwen. Waar komen we elkaar nog tegen in Brabant?

Denk met ons mee

Graag horen we van je wat we moeten lezen, luisteren of bekijken. Of welke plekken we moeten bezoeken of mensen we moeten spreken.

Doorbreek de bubbel en neem contact met ons op of deel jouw ideeën via het tipveld hieronder.

Deel deze pagina
 • whatsapp Whatsapp
 • linkedin LinkedIn

In samenwerking met

 • Jurgen
 • Emily Miltenburg
 • Marielle Blanken
 • Bram Geurkink
 • Eveline van Rijswijk
 • Atlas research
 • Uma
 • Eddie
 • 1516848312905
bell

Op de hoogte blijven over deze verkenning?

Meld je aan voor onze e-mailnotificaties over deze verkenning.