..
Hoofdfoto staand 1
binoculars Nieuwe Maan
bk_kalender_alt
Evenement

Terugblik BrabantKennis Jaarstart & Netwerkmiddag 2024

Speciaal voor politiek Brabant organiseerden we op 13 januari de BrabantKennis Jaarstart & Netwerkmiddag voor Brabantse colleges en raads-, Staten- en Kamerleden. Hoe kan verbeeldingskracht en een blik op een (dystopische) toekomst ons helpen bij het vormen van beleid in het nu? Hoe koppelen we onze waarden en idealen aan concrete ideeën voor de toekomst? En: wat als de toekomst tegenvalt?

Eventgegevens

Datum 13 januari 2024
Locatie Parktheater
Adres Elzentlaan 50, 5615 CN, Eindhoven
Dance5
NMZ 10
NMZ 13
NMZ 28
NMZ 38
NMZ 72
Dance3

Fotografie: Eddie Mol

quote
"Mensen blokkeren als ze geen perspectief krijgen, geen beeld van hoe het leven er in de toekomst wél uit kan gaan zien. […] We moeten een sterk beeld ontwikkelen waar we naartoe willen, in plaats van alleen maar zeggen wat we niet willen.”
- Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures, Universiteit Utrecht

In plaats van het verleden laten bepalen waar we naartoe gaan, moeten we ervoor zorgen dat de toekomst een verhaal heeft. Ook in Brabant. Het verhaal van de toekomst van Brabant wordt mede bepaald door de Brabantse politici. Tijdens de BrabantKennis Jaarstart bieden we jou graag inspiratie en nieuwe perspectieven voor de toekomst, om dit Brabantse verhaal vorm te kunnen geven.

BrabantKennis Jaarstart & Netwerkmiddag

Speciaal voor politiek Brabant organiseerden we op 13 januari deze BrabantKennis Jaarstart & netwerkmiddag. Na de ontvangst gingen we rond 15.00 uur van start met een inspirerende duo-Maanrede schetsen Tessa Cramer (lector Designing the Future) en Jos van den Broek (directeur BrabantKennis) hun vergezicht(en) voor de toekomst van Brabant. Daarna keken we vooruit naar het jaar 2200 en stappen we tijdens ATMEN van Nicole Beutler in een dystopische wereld ver in de toekomst, waar de natuur de planeet heeft overgenomen.

We sloten rond 17.30 uur af met ‘food for thought’, begeleid door Food Designer Franke Elshout. Met spraakmakende hapjes en drankjes als gespreksstarter komen we samen om de inspiratie te laten bezinken. Een mooi moment om te bezinnen en verbinden met prikkelende vragen over de toekomst voor Brabant.

NMZ 72
NMZ 66
NMZ 62
NMZ 61
NMZ 60
NMZ 59
NMZ 8

'Food for thought' door Franke Elshout

Nieuwe Maan: festival voor transformatie

In januari 2024 presenteren BrabantKennis en Parktheater Eindhoven voor de tweede keer ‘Nieuwe Maan: festival voor transformatie'. Na een eerste editie vol voorstellingen, performances en inspirerende Maanredes, gaan we dit jaar opnieuw op zoek naar nieuwe vergezichten, samen met vooruitdenkers en theatermakers.

De maan is tijdens dit festival het symbool voor transformatie en verbinding. Klimaatverandering, ArtificiaI Intelligence, schaarse ruimte... De mensheid staat voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. Ook lijkt de verbondenheid soms ver te zoeken. Hoe kunnen we onze grote fundamentele ambities voor onze toekomst, én die van de volgende generatie bereiken?

In een zeer divers programma vol voorstellingen, Maanredes en performances word je tijdens Nieuwe Maan festival een maand lang meegenomen in een wereld van nieuwe toekomstbeelden vol hoop en verbondenheid. Kom jij ook? 

Maanredes

Bezoek ook de Maanredes, waarbij de verbeeldingskracht van theater samenkomt met wetenschap. Gekoppeld aan de voorstellingen geven verschillende vooruitdenkers een Maanrede: Marjan Slob (Denker des Vaderlands), Bart Wernaart (lector Moral Design Strategy, Fontys), Jessica den Outer (milieujurist, auteur ‘Rechten voor de Natuur), Elisah Pals (klimaatpsycholoog) en Tessa Cramer (lector designing the future, Fontys) & Jos van den Broek (directeur BrabantKennis) tijdens de Jaarstart.

Deze inspirerende keynotes nemen wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in de donkere foyer van het Parktheater, spreken de Maanredenaren je toe met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant.

De Maanredes zijn gratis live te bezoeken, boek wel even jouw ticket vooraf. En ze zijn achteraf terug te luisteren als podcast en terug te kijken op video.