Trend: Transformatie

Nieuwe Maan

In januari 2023 presenteren Parktheater Eindhoven en BrabantKennis Nieuwe Maan: festival voor transformatie. In een zeer divers programma vol voorstellingen, Maanredes en performances wordt het publiek meegenomen in een wereld van verbeeldingskracht, nieuwe toekomstbeelden en hoopvolle perspectieven.

Waarom deze verkenning?

De maan is het symbool voor transformatie en verbinding. De reis naar de maan gaf ons in de vorige eeuw een gezamenlijk doel waardoor het onmogelijke mogelijk werd. Die verbondenheid lijkt deze dagen soms ver te zoeken. Klimaatverandering, overbevolking, pandemieën; de mensheid staat vandaag de dag voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. Op zoek naar nieuwe vergezichten schetsen theatermakers en vooruitdenkers nieuwe perspectieven op de toekomst. Welke ‘moonshots’ zijn er nodig om onze grote fundamentele ambities voor de toekomst en die van de volgende generatie te bereiken?  

Het programma: theater, kunst, kennis & wetenschap


Je kunt je verheugen op een programma vol theater, kunst, kennis en wetenschap tijdens Nieuwe Maan festival van 10 t/m 31 januari. Speciaal voor Brabantse (aankomend) Statenleden, gemeenteraadsleden en brabantkennissen organiseerden we de exclusieve Jaarstart op 16 januari 2023, waar we kennis, verbeeldingskracht en nieuwe perspectieven bieden.

Maanredes

In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en zijn we op zoek naar nieuwe utopische toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. Gekoppeld aan de voorstellingen geven Sander Schimmelpenninck, Heleen de Coninck, Jos van den Broek, Katrien Termeer en Jurriën Hamer een Maanrede; inspirerende keynotes, met wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in een verder donkere foyer van het Parktheater, spreken onze Maanredenaren tot het publiek met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant. De Maanredes zijn terug te luisteren als podcast en terug te kijken op het Youtubekanaal.

Het Parktheater en BrabantKennis

Het Parktheater en BrabantKennis kijken beiden verder dan hun primaire rol en juist op het snijvlak van verbeelding, kennis en nieuwe perspectieven vinden ze elkaar. Dat biedt de kans om nieuwe vergezichten te schetsen, zowel vanuit het perspectief van theatermakers, als dat van kennis en wetenschap. Ze slaan de handen ineen, om hun missies voor een sterke, toekomstbestendige samenleving te verenigen in een programma vol inspiratie, verwondering, kennis en vergezichten. Om zo Brabant, en Eindhoven, beter te begrijpen en versterken.  

Kijk voor meer informatie, het volledige programma en kaarten op parktheater.nl/nieuwemaan

Iets gemist?

De vorige stappen binnen de verkenning Nieuwe Maan waren...

Alles op een rijtje

Gespot!

We hebben deze trend gespot. Nu gaan we bepalen wat we precies willen onderzoeken en met wie. Heb je tips? Laat het ons weten!

Onder de loep...

We gaan de diepte in! Samen met anderen verkennen we de toekomst van de Brabantse samenleving. We organiseren, experimenteren en publiceren.

De documentaire 'Tussen vrees en vriendschap' in februari te zien door heel Brabant.

Bekijk het tourschema