Trend: Cultuur

Culturele eigen(wijs)heid

Het culturele veld is volop in beweging. En het cultuurbeleid verandert mee. Steden en regio's krijgen meer ruimte om zich te onderscheiden. Met een eigen cultureel profiel dat inspeelt op de specifieke culturele kwaliteiten en behoeften van de plek. Wat zijn die kwaliteiten en behoeften in Brabant? In deze verkenning staat de culturele eigenwijsheid van Brabant centraal. Voorbij de voorgeschreven culturele orde(ning), gaan we op zoek naar de geleefde praktijk – van klassieke opera tot cabaret en van kermis tot kunst in de wijk.

Waarom deze verkenning?

Het belang van steden en regio's neemt toe, niet alleen economisch ook cultureel. Overheden investeren in culturele voorzieningen die de eigenheid en identiteit van de stad en zijn omgeving onderstrepen. Kunstenaars en makers zoeken steeds vaker de verbinding met lokaal publiek.

Het cultuurbeleid verandert mee met deze trend. Meer dan vroeger krijgen steden en regio's de ruimte om te werken aan een eigen cultureel profiel. Zo kan beter worden aangesloten op de behoeften van de bevolking, de eigen kracht en mogelijkheden van de culturele infrastructuur. Maar wat zijn eigenlijk die kwaliteiten en behoeften in Brabant? Hoe zien de culturele smaken en gedragingen van de Brabander eruit? Waarin schuilt het eigengereide van de Brabantse cultuur, haar eigenzinnigheid of eigenwijsheid?

Met deze verkenning proberen we de culturele code van Brabant te kraken.

We gaan voorbij de geijkte culturele orde(ning), op zoek naar de geleefde praktijk. Samen met cultuur-makers en cultuur-snuivers brengen we de ontwikkeling van de Brabantse cultuur in beeld: van hoog tot laag en van oud tot nieuw.

In de kijker

Onze verkenning geeft sinds de start stof tot nadenken en doet stof opwaaien. Een overzicht van de aandacht voor Culturele eigen(wijs)heid tot dusver:

Alles op een rijtje

Deze tips kregen we

Symphonic Cinema

Bij Symphonic Cinema worden meesterwerken uit de klassieke muziek voorzien van een dramafilm gebaseerd op het verhaal achter de muziek. Echt een aanrader!

Getipt door Hanneke Vermolen

Cultuursector Merkenonderzoek

Interessant onderzoek: Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda. ‘Niet alleen door de aanschaf van auto’s en horloges, maar ook met het cultuurbezoek willen mensen aan hun omgeving laten zien wie ze zijn en wat hun status is.'

Getipt door Hans

Expositie in Albert van Abbehuis

In een van de mooiste monumentale panden van Eindhoven worden meesterlijke, gratis exposities getoond. Altijd met link tussen technologie en kunst. Een klein bevlogen team toont steeds iets moois. Rondleiding mogelijk.

Getipt door Hannah