Trend: Cultuur

Culturele eigen/wijs/heid

Het culturele veld is volop in beweging. En het cultuurbeleid verandert mee. Steden en regio's krijgen meer ruimte om zich te onderscheiden. Met een eigen cultureel profiel dat inspeelt op de specifieke culturele kwaliteiten en behoeften van de plek. Wat zijn die kwaliteiten en behoeften in Brabant?

Waarom deze verkenning?

In deze verkenning staat de culturele eigenwijsheid van Brabant centraal. Voorbij de voorgeschreven culturele orde(ning), gaan we op zoek naar de geleefde praktijk – van klassieke opera tot cabaret en van kermis tot kunst in de wijk.

WEBSITE CULTUREELEIGENWIJS.NL

Wat we tijdens deze verkenning ontdekken, delen we zo veel mogelijk via de website cultureeleigenwijs.nl.
De komende maanden vult deze site zich dus steeds verder. Met nieuwe verhalen, nieuwe cijfers, nieuwe dagboeken, nieuwe dilemma’s.

Met deze verkenning proberen we de culturele code van Brabant te kraken. Samen met cultuur-makers en cultuur-snuivers brengen we de ontwikkeling van de Brabantse cultuur in beeld. Daarbij laten we de verbeelding – letterlijk en figuurlijk – zijn werk doen.


In de kijker

Onze verkenning geeft sinds de start stof tot nadenken en doet stof opwaaien. Een overzicht van de aandacht voor Culturele eigen/wijs/heid tot dusver:

Alles op een rijtje

Deze tips kregen we

Symphonic Cinema

Bij Symphonic Cinema worden meesterwerken uit de klassieke muziek voorzien van een dramafilm gebaseerd op het verhaal achter de muziek. Echt een aanrader!

Getipt door Hanneke Vermolen

Cultuursector Merkenonderzoek

Interessant onderzoek: Cultuursector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda. ‘Niet alleen door de aanschaf van auto’s en horloges, maar ook met het cultuurbezoek willen mensen aan hun omgeving laten zien wie ze zijn en wat hun status is.'

Getipt door Hans

Expositie in Albert van Abbehuis

In een van de mooiste monumentale panden van Eindhoven worden meesterlijke, gratis exposities getoond. Altijd met link tussen technologie en kunst. Een klein bevlogen team toont steeds iets moois. Rondleiding mogelijk.

Getipt door Hannah

Oogstbijeenkomst Culturele Eigen/wijs/heid in Meta Maze Doloris, Tilburg

Bekijk event