..
5acf4cb9eb450
Activiteit

Op verkenning naar de culturele eigen(wijs)heid van Brabant

BrabantKennis duikt in de wereld van kunst en cultuur in Brabant, nu en in de toekomst. Onbevangen en open kijken we naar hoe het werkt in Brabant. Met deze verkenning willen we stap voor stap de vele en vooral verschillende cultuuruitingen in Brabant in beeld brengen en laten zien hoe de wereld van kunst en cultuur in Brabant in elkaar zit, of en waar het knelt en waar we kiemen van verandering en vernieuwing zien.
quote
Brabant kent een koppeling van eeuwenoude tradities aan hedendaagse innovaties. ‘Sterke ambachtelijkheid’: uitvinders en ontdekkers die ook nog eens kunnen maken en handelen. Design, Make it, Move it.
- Joy Arpots - Brabant C

Het maken, verspreiden en beleven van cultuur verandert. Ook het denken over kunst en cultuur staat niet stil én de legitimatie van cultuurbeleid wordt steeds weer in een ander domein gezocht.  

De samenleving is in beweging en daarmee ook ‘onze’ cultuur. De huidige ontwikkelingen lijken zich weinig aan te trekken van oude grenzen en instituties. Kunst laat zich niet meer vangen in vakjes of genres. Mainstream en subcultuur, hoge of lage cultuur zijn niet langer tegenstellingen, maar komen in elkaars verlengde te liggen. Oude zekerheden verdwijnen, nieuwe zekerheden laten (nog) op zich wachten. Sommige vormen van kunst en cultuur varen wel, andere verliezen publiek en makers. Het publiek zoekt steeds vaker haar eigen weg via gemeenschappen van gelijkgestemden en laat zich minder binden en leiden door het gezag van kenners en instituties. De makers treden anders en vaker naar buiten met hun werk: in de wijken, scholen, buurthuizen en leegstaande (fabrieks)panden of via de digitale snelweg.

In dit bewegende maatschappelijke en culturele veld duikt BrabantKennis in de wereld van kunst en cultuur in Brabant, nu en in de toekomst. Hoe ziet de wereld van kunst en cultuur in Brabant er eigenlijk uit? Wat zijn haar kenmerken en karakteristieken? Welke trends en ontwikkelingen bepalen de toekomst van de Brabantse cultuur? En andersom: hoe ziet de samenleving van de toekomst eruit en welke rol speelt de Brabantse cultuur daarin? Hoe gaan kunst en cultuur de toekomst van Brabant scheppen? Onbevangen en open kijken we naar hoe het werkt in Brabant.

Met deze verkenning willen we stap voor stap de vele en vooral verschillende cultuuruitingen in Brabant in beeld brengen en laten zien hoe de wereld van kunst en cultuur in Brabant in elkaar zit, of en waar het knelt en waar we kiemen van verandering en vernieuwing zien.  

quote
Kunst met een grote K of verhalen die mensen niet tot nauwelijks raken is niet voor iedereen gegeven. Als je daar alleen op inzet dan maak je het elitair. Tegelijkertijd wil dat niet zeggen dat je het maar moet afschaffen. Je moet alleen al het andere niet veronachtzamen.
- Marusjka Lestrade-Brouwer - wethouder, gemeente Boxtel

Bij deze verkenning gaan we op onze eigen wijze te werk, zoals we dat altijd doen bij BrabantKennis. Wat we onderweg ontdekken delen we zo veel mogelijk: via onze website en sociale media, en in bijeenkomsten waar iedereen welkom is. Daarbij laten we de verbeelding - letterlijk en figuurlijk - zijn werk doen. En ten slotte presenteren we onze blik op de culturele toekomst van Brabant in een spetterend slotevenement.

5b90e552761a3

DOE JE MEE?

Persoonlijke verhalen geven een gezicht aan algemene cijfers. Daarom vragen we een aantal Brabanders een cultuurdagboek bij te houden. Geen dagboek in de klassieke vorm, maar een verslag van jouw cultuurgebruik in vrije vorm. Met een fotoserie, social media feed, een logboek, een verzameling van entreetickets, tekeningen, geluidsfragmenten... Het is aan jou wat het beste bij jou past. 

Ben jij actief in het verenigingsleven, ben je wagenbouwer bij de Brabantse Dag of het Corso, fervent carnavaller of kermisfan? Of kies je liever voor een wandel- of fietstocht dan een dagje Parade? Juist dan zoeken we jouw verhaal. Vind je het leuk om hieraan deel te nemen, stuur ons dan een mailtje.