..
5d148ed465b7f
Download dit item
Publicatie

Culturele eigen/wijs/heid

BrabantKennis ging op verkenning naar de ‘Culturele eigen/wijs/heid van Brabant’. We onderzochten wat Brabantse kunst en cultuur is voor cultuurmakers en cultuurexperts, maar bovenal wat de betekenis van kunst en cultuur is voor de Brabander. In deze publicatie vind je de oogst van deze zoektocht.
quote
Het gaat niet om wat je maakt, het gaat om dát je maakt...
- Rogier Telderman

Hoe ziet de wereld van kunst en cultuur in Brabant er eigenlijk uit? Wat zijn haar kenmerken en karakteristieken? Welke trends en ontwikkelingen bepalen de toekomst van de Brabantse cultuur? En andersom: hoe ziet de samenleving van de toekomst eruit – en welke rol speelt de Brabantse cultuur daarin?

Zo’n anderhalf jaar geleden startte BrabantKennis een verkenning naar de ‘Culturele eigen/wijs/heid van Brabant’. We onderzochten wat Brabantse kunst en cultuur is voor cultuurmakers en cultuurexperts, maar bovenal wat de betekenis van kunst en cultuur is voor de Brabander. Dat deden we via achttien makersinterviews, vier dubbelinterviews, drie essays, drie historische lijnen, acht dagboeken, één stadsdagboek, drie cultuurcafés, één cultuurlokaal, vier trendrapportages, vijf kettingbrieven, meerdere rapporten én vele gesprekken. Op die manier brachten we de Brabantse cultuur in beeld en probeerden we de culturele code van Brabant te kraken.

Alle interviews en gesprekken die we voerden, de events die we organiseerden en de essays en dagboeken die we lieten maken: ze hebben allemaal een plek gekregen in de eindpublicatie Culturele eigen/wijs/heid. In dit boekwerk staan doeners en denkers centraal die in het hier-en-nu cultuur maken, snuiven, stimuleren, tentoonstellen. Neem een duik in hun verhalen en zie dat het op het eerste gezicht lastig scherpstellen is. Maar als je ogen gewend zijn, zie je toch een beeld verschijnen dat eenzelfde culturele grondtoon verraadt: de culturele eigen/wijs/heid van Brabant.