..
5c632853e1792
Download dit item
Publicatie

Van onderop - de (on)macht van de gemeenschap

Toptalent en uitblinken op internationaal niveau zijn prachtige ambities die als sneeuw voor de zon verdwijnen als daar geen stevig fundament onder ligt. Hoe ziet die berg onder de top er in Brabant uit? Wat is de humuslaag die de omgang met cultuur van hoog tot laag in de praktijk van het dagelijks leven vormt?
quote
Een essay over het succes en falen van dragende gemeenschappen en commons.

Dit essay van Gerard Rooijakkers beschrijft - aan de hand van concrete voorbeelden in Zundert, Hilvarenbeek en Deurne - het succes en falen van dragende gemeenschappen en commons. Hun relatie met de top-down georganiseerde systeemwereld is per definitie problematisch. Beide werelden functioneren voornamelijk naast en tegenover elkaar. In Brabant zouden ze elkaar idealiter moeten versterken. 

Dat kán ook. Tenminste, als we als dragende gemeenschappen de regie over vrij toegankelijke publieke goederen willen terugkrijgen. Brabant gaat namelijk slordig om met deze common-access-goederen.

Leesgierig?

Gerard schreef onlangs de epiloog voor Boekman #118 over de wereld van de culturele commons. Deze uitgave wordt op 4 april aanstaande gepresenteerd. Centraal staat de vraag hoe culturele commons zich verhouden tot de systeemwereld binnen de kunst en cultuur en daarbuiten.