..
Publicatie

Terugblik CultuurCafé #1: Festivalisering

Op 21 november 2018 kwamen een kleine 100 betrokken Brabanders samen in de Hall of Fame in Tilburg voor een stevig debat over de toekomst van de Brabantse festivalcultuur. Nieuwsgierig hoe het was of was je erbij en wil je iets teruglezen? Bekijk de terugblik.
quote
Tijdens het eerste CultuurCafé, op woensdag 21 november, zijn we met elkaar op zoek gegaan naar de essentie en de toekomst van de Brabantse festivalcultuur.

In Brabant hebben we het leven altijd met elkaar gevierd. Wie kent niet het bloemencorso, de Maria-Ommegang, de kermis en carnaval? Maar waar deze traditionele vormen van vieren onder druk staan door de ontkerkelijking en de vergrijzing, zien we tegelijkertijd nieuwe vormen van vieren opkomen in Brabant: festivals in verschillende soorten en maten, van kleinschalig en
hyperlokaal tot grootschalig en commercieel.

De Brabantse festivalcultuur is kortom booming; met name in en rond steden als Eindhoven, Tilburg, Breda en ’s-Hertogenbosch worden festivals steeds talrijker en belangrijker. Maar die festivalisering heeft ook een keerzijde, in de vorm van onder meer verkeers- en geluidsoverlast. Hoeveel festivals kan Noord-Brabant aan? En waar ligt het evenwicht tussen rust en rumoer, levendigheid en leefbaarheid?

Tijdens het eerste CultuurCafé, op woensdag 21 november, zijn we met elkaar op zoek gegaan naar de essentie en de toekomst van de Brabantse festivalcultuur. Is er sprake van een Brabantse festivalcultuur, en zo ja, hoe ziet die er dan uit? Welke feitelijke ontwikkelingen zien we? En in hoeverre stuit de groei van het aantal festivals op grenzen?

Prangende vragen, waar in de knusse Hall of Fame in de Tilburgse Spoorzone een kleine 100 betrokken Brabanders graag over meepraatten onder leiding van dagvoorzitter Ruben Maes.

WEBSITE CULTUREELEIGENWIJS.NL

Deze avond werd tevens de website gelanceerd die we speciaal voor de verkenning Culturele eigen(wijs)heid van Brabant bouwden: cultureeleigenwijs.nl.

Wat we tijdens deze verkenning ontdekken, delen we zo veel mogelijk via deze website. De komende maanden vult deze site zich dus steeds verder. Met nieuwe verhalen, nieuwe cijfers, nieuwe dagboeken, nieuwe dilemma’s. Daarbij laten we de verbeelding – letterlijk en figuurlijk – zijn werk doen.