Deze verkenning is afgerond. Bekijk het resultaat.

Trend: Zingeving met een zachte G

God, Geld, Geluk

Overal in het Brabantse land zie je ze staan: leegstaande kerken. Het zijn de stenen getuigen van een tanend geloof. In rap tempo hebben we de hemelse verwachting van een hiernamaals verruild voor een aards verlangen naar het hiernumaals.

Waarom deze verkenning?

De levensbeschouwelijke leegte die het geloof achterliet, is opgevuld door het streven naar materiële welvaart, individuele vrijheid en geluk. Groeiende koopkracht bezorgt ons geluk ‘op bestelling’. Maar deze geld-is-geluk-bubbel is niet zaligmakend, merken we. Ondanks dat grotere huis, die mooiere auto, die tweede vakantie, missen we iets. 

Als God ons niet meer inspireert en geld niet langer zaligmakend is, wat is dan het perspectief?

Tijdens de Trendnacht 2019 verkenden we de weg van God en Geld naar Geluk. In de Goede Week (de week die voorafgaat aan Pasen) gingen we samen met zo'n 350 goedgezinde gasten in een prikkelend programma op zoek naar zingeving met een zachte G.

We mochten deze avond van geluk spreken!

Tadaaaa!

Samen met anderen zijn we op verkenning gegaan en hebben we voor Brabant de trend in kaart gebracht. Hieronder vind je de resultaten daarvan.

Terugblik Trendnacht 2019
Trend: zingeving met zachte g

Terugblik Trendnacht 2019

Tijdens de Trendnacht 2019 verkenden we de weg van God en Geld naar Geluk. Een avond vol hemelse klanken, goddelijke hapjes, een bezoek aan een ander universum en vooral veel geluksmomentjes. Nieuwsgierig hoe het was of wil je iets teruglezen? Bekijk dan hier de terugblik.

Bekijk online

Andere publicaties

In de kijker

Onze verkenning geeft sinds de start stof tot nadenken en doet stof opwaaien. Een overzicht van de aandacht voor God, Geld, Geluk tot dusver:

Meer weten?

Wij helpen je graag verder! Je kunt bij ons terecht voor publicaties, sprekers en presentaties over deze verkenning. Voor jou én je netwerk.

mijntje@brabantkennis.nl 06 55 68 65 13

Alles op een rijtje

Deze tips kregen we

Bildung Brabant

Project Bildung Brabant, een samenwerking tussen UvT, Fontys, OMO, Summa College en enkele losse scholen, dat diverse bildung-initiatieven in Brabant verbindt.

Getipt door Sandra Verbruggen

Tjeenk Willink

Minister van Staat Tjeenk Willink over zijn boek: Groot Denken Klein doen. Gaat over ontzuiling en dat er niks voor in de plaats is gekomen. En dat het marktdenken het gemeenschapsdenken bepaalt niet bevorderd, waardoor er een tweedeling ontstaat.

Getipt door M. van Dalen

Theo Sonnemans

Theo Sonnemans, bij leven en welzijn op 17 april 82 jaar, is houtsnij- en levenskunstenaar in Boskant (gemeente Meierijstad) en heeft o.a. als motto "Wie het kleine niet eert, maakt het grote verkeerd'.

Getipt door Anne van Kuijk

Het nieuwe kerken

De trendpresentatie het nieuwe kerken biedt handvatten aan kerkbesturen en kerkelijke organisaties om het gesprek aan te gaan over hun eigen toekomst. Digitale kerken, legokerken en zelfs het vereren van spaghetti komt voorbij!

Het vitaliseringsprogramma 'hoofd, hart én ballen'

Omgaan met veranderingen valt soms niet mee. Dan is het tijd voor nieuwe inzichten en nieuwe energie. Speciaal om de juiste keuzes te maken voor een zinvol leven is unieke 'Hoofd, Hart én Ballen' programma ontwikkeld.

Getipt door Andre Oomen

Première documentaire Tussen vrees en vriendschap

Bekijk event