..
5c6e705896059
Download dit item
Publicatie

Boekje God, Geld, Geluk

Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw valt de hemel in scherven uiteen op het Brabantse zand. God verlaat de kerk via het koor en de Brabanders volgen in snel tempo. Vanaf dat moment staan we er alleen voor. We moeten zelf op zoek naar het geluk.
quote
Als God ons niet meer inspireert en geld niet langer zaligmakend is, wat is dan het perspectief?

Halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw valt de hemel in scherven uiteen op het Brabantse zand. God verlaat de kerk via het koor en de Brabanders volgen in snel tempo. Vanaf dat moment staan we er alleen voor. We moeten zelf op zoek naar het geluk. Dat hebben we gevonden in de vorm van materiële welvaart.

In een halve eeuw tijd is Brabant van een plek achterin het peloton opgeschoven naar een koppositie in de Nederlandse economie. Deze snelle economische opmars heeft ons geen windeieren gelegd. We zijn rijker dan ooit. Maar ondanks dat speelt de zinsvraag toch weer op. Als God ons niet meer inspireert en geld niet langer zaligmakend is, wat dan?

Deze vraag staat centraal in dit essay over zingeving met een zachte g, dat verscheen ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van BrabantKennis.

5 jaar BrabantKennis

De afgelopen jaren hebben we al heel wat boeiende trends in Brabant gespot, onderzocht en aan het papier toevertrouwd. Al onze publicaties zijn online terug te vinden. Bij het schrijven van dit essay is hier vrijelijk uit geput. Daarmee vormt dit essay ook een saluut aan alle partners met wie we de afgelopen jaren hebben samengewerkt. Kennis delen en vermenigvuldigen is bij uitstek een sociale bezigheid. Het meervoud van ‘kennis’ is niet voor niets ‘kennissen’.