..
5cb828e92240a
Activiteit

Trendnacht 2019: God, Geld, Geluk

Tijdens de Trendnacht 2019 op 17 april verkenden we de weg van God en Geld naar Geluk. In de Goede Week (de week voorafgaand aan Pasen) gingen we samen met zo'n 350 goedgezinde bezoekers in een prikkelend programma op zoek naar zingeving met een zachte G.
quote
Als God ons niet meer inspireert en geld niet langer zaligmakend is, wat is dan het perspectief?

Overal in het Brabantse land zie je ze staan: leegstaande kerken. Het zijn de stenen getuigen van een tanend geloof. In rap tempo hebben we de hemelse verwachting van een hiernamaals verruild voor een aards verlangen naar het hiernumaals. De levensbeschouwelijke leegte die het geloof achterliet, is opgevuld door het streven naar materiële welvaart, individuele vrijheid en geluk.

Groeiende koopkracht bezorgt ons geluk ‘op bestelling’. Maar deze geld-is-geluk-bubbel is niet zaligmakend, merken we. Ondanks dat grotere huis, die mooiere auto, die tweede vakantie, missen we iets. We kunnen ons geluk niet afmeten aan fraaie economische groeicijfers alleen. En daarbij: geluk als (individueel) genot blijkt slechts beperkt houdbaar.

Aangewakkerd door de grote uitdagingen van deze tijd – duurzaamheid en solidariteit – houden zingeving en onderlinge verbinding ons opnieuw meer en meer bezig. Want als God ons niet meer inspireert en geld niet langer zaligmakend is, wat dan wel? Waar vallen we op terug om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan? Wat maakt ons leven en het samenleven waarde(n)vol? Wat verbindt ons en hoe maken we de cirkel groter? We mochten deze avond van geluk spreken!

Hieronder vind je de aftermovie en wat foto's, de uitgebreide terugblik download je hier!

Programma

In een prikkelend programma gingen we op zoek naar zingeving met een zachte G. Met filosofen die geluk (onder)zoeken in het alledaagse leven en designers die verlangen naar betekenis. Met ondernemers die sociale en ecologische meerwaarde verkiezen boven winstmaximalisatie en wetenschappers die de weg bewandelen van ziel naar zaligheid.

Opening door Björn van der Doelen, dagvoorzitter Carla van Loon en Lammert Kamphuis

GOD: Frank G. Bosman en Marieke Boerefijn

GELD: Esther-Mirjam Sent en Jelle van Baardewijk

GELUK: Meike Bartels en Damiaan Denys

FEEST: 5 JAAR BRABANTKENNIS

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van BrabantKennis verscheen tijdens de trendnacht over God, Geld, Geluk een gelijknamig boekje. Hiermee brengen we een saluut aan alle partners met wie we de afgelopen jaren hebben samengewerkt. Kennis delen en vermenigvuldigen is bij uitstek een sociale bezigheid. Het meervoud van ‘kennis’ is niet voor niets ‘kennissen’.

TRENDNACHT

De Trendnacht is een tweejaarlijks evenement van BrabantKennis. Tijdens deze avond nemen zo’n 350 geïnteresseerden deel aan een prikkelend programma met vooraanstaande denkers, wetenschappers en ondernemers. De avond helpt ons de toekomst te verkennen en onze ogen te openen voor wat komen gaat. Met de Trendnacht bieden we ondernemers, bestuurders, beleidsmakers en geïnteresseerde burgers een podium om nieuwe inzichten uit te wisselen en elkaar te inspireren. In Brabant maken we de toekomst samen!