..
Jessica den Outer podcast
Podcast

Podcast Maanrede Jessica den Outer 2024

Jessica den Outer is milieujurist. Sinds 2017 is ze betrokken bij de internationale beweging voor Rechten voor de Natuur. Jessica zet zich graag praktisch in, zo schreef ze mee aan rapporten van de Verenigde Naties over dit onderwerp en heeft zij samen met andere jongeren een adviesgroep over Rechten voor de Natuur opgezet (Earth Advocacy Youth).

Ook in Nederland pleit zij voor erkenning van Rechten voor de Natuur en is zij bijvoorbeeld een van de initiatiefnemers achter de Maas in de Wet. Voor haar inzet voor natuur behaalde zij meerdere prijzen, waaronder het Duurzame Lintje in 2023. In 2019 werd Jessica als één van de jongste experts op dit gebied aangewezen door de Verenigde Naties. In het voorjaar van 2023 verscheen haar boek ‘Rechten voor de Natuur’.

Tijdens haar Maanrede neemt Jessica ons mee in de zorgen die de toenemende interesse in het delven van grondstoffen op de maan met zich meebrengt. Gaan we de maan net zo uitbuiten als we met de aarde hebben gedaan? Niet als het aan Jessica ligt, want zij pleit voor de erkenning van Rechten voor de Natuur: de intrinsieke rechten van de aarde om te bestaan, te floreren, te gedijen en om ecologische processen in stand te houden. Zou de maan dezelfde rechten moeten krijgen en hoe geven we een invulling aan de stem van de maan? Jessica neemt ons mee op een verlichtende reis in het verkennen van dit nieuwe baanbrekende perspectief.