..
Bart Wernaart podcast
Podcast

Podcast Maanrede Bart Wernaart 2024

Bart Wernaart is lector Moral Design Strategy verbonden aan de Fontys Hogeschool. Hij is tevens lid van de ethische commissie Brainport Smart District en de gemeente Eindhoven. In 2022 won hij de eerste Melanie Petersprijs, toegekend door het Rathenau instituut. Hij publiceert in binnen- en buitenland over vraagstukken op het snijvlak van ethiek, technologie en mensenrechten.

Naast zijn academische werkzaamheden is Bart professioneel musicus: hij dirigeert, componeert en arrangeert, en is gespecialiseerd in het spelen van vibrafoon en drums.

Heeft iemand die komt te overlijden recht op privacy van diens digitale nalatenschap? Hoever mag een onderzoeksjournalist gaan in het gebruiken van Artificiële Intelligentie bij het bekritiseren van de overheid? Hoe kunnen we Chat-GPT verantwoord gebruiken in onderwijs? En waar mogen drones vliegen en landen wanneer ze je een pakketje willen bezorgen?

De inzet van nieuwe technologie raakt ons allemaal. Het levert ons wat op, en het leidt tot nieuwe uitdagingen. Gek genoeg stellen we de ethische vragen over technologie vaak pas nadat het er is. Voor veel mensen ‘overkomt’ de technologie hen. En dat moet veranderen volgens Bart. De allerbelangrijkste vraag die we ons op dit moment kunnen stellen is hoe we technologie samen kunnen ontwikkelen. En dat betekent dat we in het maken van technologiebeleid, het ontwerpen van technologische producten en het inzetten van technologie fundamenteel andere dingen moeten doen. Wat dan? Dat vertelt Bart in zijn Maanrede.