..
NMZ 331
Podcast

Podcast Maanrede Tessa Cramer & Jos van den Broek 2024

Tessa Cramer

Tessa Cramer is lector Designing the Future bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Tessa is een toekomstgerichte academicus. In haar werk neemt zij je mee in de mindset van de futurist. Tessa biedt haar publiek toegespitste handvatten en instrumenten om zelf met de toekomst aan de slag te gaan. Zij schetst geen ongrijpbare toekomstbeelden maar legt het accent op de collectieve wijsheid van aanwezigen, met als doel om het denken te verbreden over wat technologisch en maatschappelijk mogelijk is. ‘Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen toekomstgeletterd te worden.’ 

Van jongs af aan heeft Tessa al een fascinatie voor de toekomst. ‘Ik kwam er vrij snel achter dat mijn fascinatie niet breed werd gedeeld. Zo viel het mij op dat toekomstdenken nauwelijks onderdeel was van curricula (zowel op de middelbare school als op de universiteit). Het is verwonderlijk dat we in tegenstelling tot terugkijken (geschiedenis), nauwelijks leren vooruit te kijken.’

Tessa en Jos gaan samen op zoek naar hoe je komt tot hoopvolle toekomsten voor Brabant. De cynicus kan ons zelfs laten denken dat we afstevenen op een dystopie: het wordt niet meer beter. De optimist heeft blind vertrouwen in een goede afloop. Hoop is het geloof dat als we samenwerken we dingen beter kunnen maken. Hoop vraagt om moed om het anders te doen. Kennis kan helpen die moedige keuzes te maken en na te denken over wat goede toekomsten zijn. Zonder dat kennis deze kan dicteren of bepalen. Hoop maakt ons actief, in tegenstelling tot cynisme en optimisme. Waar halen we de hoop en de moed vandaan om andere toekomsten te schetsen, de gebaande paden te verlaten en op onderzoek uit te gaan naar andere mogelijkheden voor samenleving en onszelf?

Jos van den Broek

Jos van den Broek is directeur van BrabantKennis. Professioneel beweegt hij zich graag op de grens tussen wetenschap, beleid en samenleving, daar waar kennis omgezet wordt in actie. Waar we elkaar ontmoeten, maar waar het ook schuurt en actieve verbinding nodig is.

Als directeur van BrabantKennis heeft Jos als doel om Brabant scherp te houden door ver weg te kijken en trends nabij te halen maar ook door de blik te verruimen op dat wat dichtbij is. Om zo relevante inzichten te bieden aan de Brabantse politiek, bestuur en samenleving.