..
IMG 5144
binoculars Wij... in Europa
bk_kalender_alt
Evenement

Terugblik Europadebat Wij... in Europa

Op 29 april organiseerden we hét Brabantse Europadebat in ons eigen nieuwe thuis: MindLabs in Tilburg, waar sinds eind 2023 het kantoor van BrabantKennis is gevestigd. (Brabantse) kandidaat-Europarlementariërs gaan onder begeleiding van debatleider Tim de Wit, presentator podcast Europa draait door, met elkaar de discussie aan.

Ruim 80 gasten zaten in de zaal bij dit debat met o.a. kandidaat-Europarlementariërs Bart Millenaar (VVD), Bram Roovers (SP), Christian van der Krift (CU), Robbert van Eerd (CDA), Rob Vierhout (BBB) en Ufuk Kahya (GL-PvdA). 

Eventgegevens

Datum 29 april 2024
Locatie MindLabs
IMG 6995
2024 04 28 PNB Europa debat John Claassen LOWRES 1
2024 04 28 PNB Europa debat John Claassen LOWRES 11
2024 04 28 PNB Europa debat John Claassen LOWRES 21
2024 04 28 PNB Europa debat John Claassen LOWRES 32
2024 04 28 PNB Europa debat John Claassen LOWRES 20
2024 04 28 PNB Europa debat John Claassen LOWRES 8
IMG 5144
IMG 5121
IMG 5099

WIJ... IN EUROPA

Dit jaar gaat BrabantKennis Europa en Brabant op geheel eigen wijze aan elkaar verbinden. Europa is meer voor onze provincie dan een wetgever, meer dan een plek waar subsidiegeld vandaan komt. Op meerdere plaatsen in Europa wordt de toekomst van Brabant bepaald.

Met de Europese verkiezingen in onze vooruitkijkspiegel, vinden we het tijd ons denkraam over Brabant op het wereldtoneel te verruimen. Dat deden we in 2022 en 2023 al in breder perspectief met onze verkenning over Brabant en geopolitiek 'Tussen vrees en vriendschap'. Dit voorjaar richten we ons op Europa en Brabant en Brabant in Europa: Wij... in Europa. Dat doen we met een bijzonder social design onderzoek, in onze nieuwe BrabantKennis podcast (vanaf medio februari on air!) en met een aantal evenementen, waaronder de vooruitdenkerslezing op 4 april, het Brabants Europadebat op 29 april en de watch party op 29 april.

Anna

Debat: Anna Strolenberg - Volt

Anna Strolenberg is kandidaat-Europarlementariër voor Volt.

Anna is 28 jaar oud, woont in Rotterdam en werkt als persvoorlichter bij VluchtelingenWerk Nederland. Vier jaar geleden werd Anna lid van Volt en ging ze aan de slag als landelijk campagneleider. Ze werd gegrepen door de ambitie van Volt om een antwoord te zijn tegen het opkomende populisme. Ze hielp Volt voet aan de grond krijgen in gemeenten, provincies en de Tweede Kamer.

Ze stoort zich flink aan de zondebokpolitiek die sinds de val van het kabinet de boventoon voert. Dit zorgt alleen maar voor verdeeldheid in plaats van voor oplossingen. In het Europees Parlement wil zij, juist op gepolariseerde thema's zoals asiel en migratie, zorgen voor positieve veranderingen.

Bart Millenaar

Debat: Bart Millenaar - VVD

Bart Millenaar is kandidaat-Europarlementariër voor de VVD. 

Als Brabantse boerenzoon weet Bart dat verstand van de praktijk onmisbaar is voor het maken van werkbare Europese regels. Op het melkveebedrijf van zijn ouders, heeft hij ervaren hoe beleid zowel kan ondersteunen als belemmeren, vooral op het gebied van vergroening. Hij weet dat ondernemers graag stappen zetten in duurzaamheid, zolang ze de ruimte krijgen voor eigen invulling.

Als voormalig beleidsadviseur van VVD-Europarlementariër Jan Huitema heeft Bart de afgelopen drie jaar gewerkt aan resultaatgericht landbouwbeleid dat werkt voor boeren, mensen, dieren en het milieu. Nu streeft hij ernaar zelf een verschil te maken in het Europees Parlement door – samen met de ondernemers die dagelijks met hun poten in de klei staan – het boerenverstand naar Brussel te brengen.

Bram Roovers

Debat: Bram Roovers - SP

Bram Roovers is kandidaat-Europarlementariër voor de SP. 

Bram heeft de Master Internationale Betrekkingen afgerond en heeft ervaring als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de SP. 

Bram was - toen 22 jaar oud - de jongste lijsttrekker van Den Bosch. De geboren en getogen Bosschenaar wil de gemeente een socialer gezicht geven. ’Er zijn mensen die in armoede opgroeien en in slechte huizen wonen. Die tweedeling is het gevolg van foute politieke keuzes. Alleen andere keuzes kunnen dat veranderen.’ Vanuit die overweging sloot Bram zich op 15-jarige leeftijd aan bij de SP en zit hij sinds 2019 voor die partij in de gemeenteraad.

Christian van der krift

Debat: Christian van der Krift - ChristenUnie

Christian van der Krift komt uit Eindhoven, en staat als nr. 7 op de kandidatenlijst voor de ChristenUnie voor de Europese verkiezingen van 6 juni. 

Christian is hij werkzaam als portfoliomanager bij ASML. Hij is gepromoveerd aan de TU/e op strategische leverancierssamenwerking in complexe projecten. Hij was eerder actief als commissielid bij de gemeenteraad in Eindhoven, en als steunfractielid in de provincie Noord-Brabant.

Rob Vierhout 681x1024

Debat: Rob Vierhout - BBB

Rob Vierhout is kandidaat-Europarlementariër voor de BoerBurgerBeweging. Hij is geboren in Best en opgegroeid in Son en Breugel. 

Rob heeft politieke wetenschappen en Europees recht gestudeerd in Nijmegen en is onderzoeker en docent geweest aan diezelfde universiteit.

Al ruim 35 jaar focus op zeer diverse EU-wetgeving, waarvan 8 jaar als beleidsmedewerker in het Europees Parlement. Voormalig secretaris-generaal van de Europese belangenorganisatie van ethanolproductie uit landbouwgewassen. Nu zelfstandig adviseur van bedrijven die gespecialiseerd zijn in de productie van alternatieve, hernieuwbare energie.

Robbert van Eerd

Debat: Robbert van Eerd - CDA

Robbert van Eerd is kandidaat-Europarlementariër voor CDA. 

Robbert is geboren en getogen in Tilburg. Hij komt uit een ondernemersgezin en wil zich in Europa graag inzetten voor een sterke economie. Tijdens de campagne richt hij zich onder meer op het CDA-verhaal voor (grote) steden en young professionals. 

Robbert heeft ruim 12 jaar in het buitenland gewoond en gewerkt, onder meer voor KLM (Parijs) en de Wereldbank (in Washington DC). Sinds 3 jaar werkt hij in de financiële dienstverlening in Amsterdam. Hij schreef mee aan het CDA-verkiezingsprogramma voor Europa. De kern daarvan: Europa moet weer op eigen benen staan. Voor onze veiligheid. Voor betaalbare energie. En voor een goede en duurzame economie.

Ufuk P5

Debat: Ufuk Kahya - GroenLinks-PvdA

Ufuk Kahya is kandidaat-Europarlementariër voor GroenLinks-PvdA.

Werken aan bestaanszekerheid voor iedere Europeaan, het stoppen van klimaatverandering én het onderhouden van de democratie – zodat iedereen in vrede en veiligheid zichzelf kan zijn. Daar wil Ufuk de komende jaren graag aan werken in het Europees Parlement.

Voor jongeren die met een open blik de wereld willen bestormen, wil Ufuk meer mogelijk maken. Hij heeft dat eerder gedaan als vrijwilliger, politicus en professional, en dat zal hij blijven doen. Ook in Europa. De afgelopen jaren was hij actief voor GroenLinks, eerst als raadslid in Den Bosch, daarna als wethouder. 

Tim de wit

Debatleider: Tim de Wit

Tim de Wit (1981) was de afgelopen jaren het gezicht in Londen tijdens de Brexit-jaren, als NOS correspondent. Tegenwoordig is Tim presentator van het NPO Radio 1-programma 'Bureau Buitenland' van de VPRO. Daarnaast maakt hij samen met Arend Jan Boekestijn de succesvolle podcast 'Europa Draait Door'.

𝕎𝕒𝕥𝕔𝕙 𝕡𝕒𝕣𝕥𝕪
Aansluitend organiseert BrabantKennis een Watch party waar we samen het spitzenkandidaten-debat via livestream gaan bekijken, dat Studio Europa Maastricht samen met POLITICO organiseert: The Maastricht debate 2024.

📅 29 april 2024
🕓 Europadebat: 16.00 – 17.30 uur
🕖 Watch party: 19.00 - 21.00 uur
📍 MindLabs Gemeente Tilburg
🍿 Horeca op locatie voorzien