..
Act 6374fee4630bc
Video

Documentaire Tussen vrees en vriendschap

In de onderzoekende documentaire Tussen vrees en vriendschap zoomen we in op de relatie met China. Hoe zijn we historisch, economisch, cultureel verbonden? Kunnen we onze vriendschap voortzetten en blijven vieren? Of zorgen ogenschijnlijke tegenstellingen met China ervoor dat we de relatie willen verbreken uit vrees? Welke aarzeling ervaren we, om nog langer samen te werken? Hoe kunnen we verbonden blijven, of is ontkoppeling juist wenselijk?

De relatie tussen Brabant en China kent een rijke historie. Er zijn nauwe economische en maatschappelijke verbindingen, via stedenbanden, handel en samenwerking. Veel Brabantse bedrijven hebben een vestiging in China, of ze importeren producten en grondstoffen uit het Aziatische land. De provincie en diverse steden hebben een vriendschappelijke relatie. Tilburg is het einde van de nieuwe zijderoute en China is voor Noord-Brabant een belangrijkere handelspartner, dan dat China voor heel Nederland is.

Internationale verbondenheid kenmerkt Brabant. Het bezorgt onze provincie een sterke, internationaal concurrerende positie. Maar huidige geopolitieke ontwikkelingen en bijbehorende conflicten over handel en technologie werpen vragen op over de plek van Brabant in de wereld. En in het bijzonder in relatie tot China.

We interviewden experts en ervaringsdeskundigen over hun visie op de relatie. Bestuurders, studenten, wetenschappers in dialoog met ons, met jou, met elkaar.

BEKIJK DE DOCU ONLINE 

> Watch the documentary 'Between fear and friendship' with English subtitles

quote
Als we alleen handelen met landen en culturen die exact hetzelfde zijn als wij, denk ik dat we niet ver komen als mensheid.
- Ching Lin Pan - Antropoloog, KU Leuven

Geopolitiek in Brabant

De documentaire Tussen vrees en vriendschap is onderdeel van de verkenning Geopolitiek in Brabant: tussen vrees en vriendschap , die we openden met het inleidende essay van David Criekemans Geopolitiek begint bij ons thuis.

Wil je meer lezen over de betekenis van China voor Brabant? Benieuwd wat voor relaties er zijn en waar we alert op moeten zijn in het licht van de veranderende geopolitieke verhoudingen? Je vindt het in de longread Wat je móet weten over Brabant en China.

Daarnaast bekijken we de internationale banden van Brabantse overheden in de longread Vriendschap is geen illusie.

PREMIERE 8 DECEMBER - CINECITTA TILBURG

Op 8 december 2022 ging de documentaire in première in een volle zaal in CineCitta Tilburg. Deze eerste vertoning werd feestelijk omlijst met een goed gesprek met de gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen én een kijkje achter de schermen met de makers, projectleider Eef Berends van BrabantKennis en Barbara van den Boogaard van Uma Visual Storytellers.