..
2024 04 04 PNB Europadebat John Claassen Hi RES 22
binoculars Wij... in Europa
bk_kalender_alt
Evenement

Terugblik Vooruitdenkerslezing Wij... in Europa

Op 4 april 2024 stroomde de Statenzaal van het Het Noordbrabants Museum vol met ruim 140 gasten voor de Vooruitdenkerslezing met Caroline De Gruyter en Ilja Leonard Pfeijffer. Jos van den Broek introduceerde als aftrap de verkenning 𝕎𝕀𝕁... 𝕀β„• 𝔼𝕌ℝ𝕆β„™𝔸, waarmee BrabantKennis zich in 2024 op Europa en Brabant Γ©n Brabant in Europa richt.

Eventgegevens

Datum 4 april 2024
Tijd 19.00 uur
Locatie Noordbrabants Museum

𝐌𝐞𝐞𝐫 𝐨𝐟 𝐦𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚?

Op meerdere plaatsen in Europa wordt de toekomst van Brabant bepaald. We zien dat Europa op veel beleidsterreinen vooral wordt gezien als een regelmaker en geldautomaat. Regels en geld zijn belangrijk voor regio's en steden, maar er zijn ook andere dimensies die aandacht behoeven. Zeker naar de toekomst toe. Want de toekomst van Europa bepaalt in hoge mate de toekomst van Brabant. Welke kant gaat Europa op?

𝐂𝐚𝐫𝐨𝐥𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐆𝐫𝐮𝐲𝐭𝐞𝐫: "𝐀𝐥𝐥𝐞 𝐥𝐚𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐛𝐞𝐰𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐡𝐞𝐭 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐦 𝐯𝐚𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚"

Europa-correspondent en columnist voor NRC Caroline de Gruyter vertelde over de ontwikkeling en toekomst(en) van Europa. In een optimistische uiteenzetting belichtte zij de Europese Unie vanuit diverse hoeken en verrijkt zij diverse actualiteiten aan historische perspectieven. "Alle landen bewegen naar het centrum van Europa. Iedereen wil met iedereen in gesprek blijven, omdat het buiten zo guur is. Hoe meer laagjes Europa we hebben, hoe veiliger we ons voelen."

𝐈𝐥𝐣𝐚 𝐋𝐞𝐨𝐧𝐚𝐫𝐝 𝐏𝐟𝐞𝐢𝐣𝐟𝐟𝐞𝐫: "𝐄𝐔 𝐢𝐬 𝐫𝐞𝐥𝐞𝐯𝐚𝐧𝐭𝐞𝐫 𝐝𝐚𝐧 𝐨𝐨𝐢𝐭"

Daarna ging dagvoorzitter Tim De Wit (Bureau Buitenland) in gesprek over Europa met Ilja Leonard Pfeijffer. "Het Europa van Orban is niet het Europa van Macron. Het klassieke model wordt uitgedaagd en dat is zeer zorgwekkend", aldus Ilja Leonard Pfeijffer. "Welke kant ons continent op beweegt? De dreiging van buiten draagt bij aan Europese eenheid en het gevoel van noodzaak. De EU is relevanter dan ooit. MÑÑr, onrechtstatelijke tendensen en ondemocratische gemeenschappen winnen aan aandacht en macht. We zitten dus midden in een tweestrijd."

We zijn weer inzichten en hersenkrakers rijker en kijken terug op een bijzondere avond. De komende maanden volgen meer spraakmakende evenementen, een bijzonder social design onderzoek en de BrabantKennis podcast-special 'Hoe een koe een haas' over Europa (o.a. met Caroline de Gruyter).

📽 Kon je er niet bij zijn? Goed nieuws! De lezing is in deze video in z'n geheel terug te kijken.

WIJ... IN EUROPA

Dit jaar gaat BrabantKennis Europa en Brabant op geheel eigen wijze aan elkaar verbinden. Europa is meer voor onze provincie dan een wetgever, meer dan een plek waar subsidiegeld vandaan komt. Op meerdere plaatsen in Europa wordt de toekomst van Brabant bepaald.

Met de Europese verkiezingen in onze vooruitkijkspiegel, vinden we het tijd ons denkraam over Brabant op het wereldtoneel te verruimen. Dat deden we in 2022 en 2023 al in breder perspectief met onze verkenning over Brabant en geopolitiek 'Tussen vrees en vriendschap'. Dit voorjaar richten we ons op Europa en Brabant en Brabant in Europa: Wij... in Europa. Dat doen we met een bijzonder social design onderzoek, in onze nieuwe BrabantKennis podcast (vanaf medio februari on air!) en met een aantal evenementen, waaronder de vooruitdenkerslezing op 4 april, het Brabants Europadebat op 29 april en de watch party op 29 april.