Zeven zonden - Luiheid

Zeven zonden - Luiheid

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. Daarom bekijken we in deze verkenning de zeven zonden van Brabant. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen. Samen met experts gaan we analyseren, reflecteren en leren. Met Joke Hermsen onderzoeken we de zonde Luiheid.

Luiheid: het ontbreken van de wil om iets te doen. Hoe zondig is deze zonde eigenlijk? De een vindt dat we vaker zouden mogen niksen, de ander zou graag zien dat we onszelf juist wat regelmatiger van de bank hijsen om te gaan sporten. Hoe dan ook blijkt dat ons brein niet voldoende is uitgerust om de hoeveelheid prikkels die dagelijks op ons afkomt te verwerken, waardoor ons stress-systeem voortdurend alarm slaat [1]. En niet zonder gevolgen: Zo'n 13% van de Brabanders (and counting!) ervaart burn-out klachten [2].

Vragen we te veel van onszelf? Ligt het aan de druk die de buitenwereld anno 2020 op ons legt? Hoe verhoudt onze beleving van tijd zich eigenlijk tot ons welzijn? Ligt er een toekomst in het verschiet waarin een verstilling van de tijd en meer lui en ledig zijn de remedie is voor een rustiger geest en ontspannen lichaam? Schrijfster Joke J. Hermsen onderzoekt in het essay ‘Ledigheid: des duivels oorkussen of een vermomde zegen?’ precies deze vragen.
[1] PON Jaarboek 2018: https://hetpon.nl/content/uploads/2019/02/Voorbij_het_Gemiddelde_PON_Jaarboek_2018.pdf
[2] Bron: https://www.bd.nl/brabant/ministerie-dertien-procent-brabantse-werknemers-heeft-last-van-burn-out-klachten~aa5f5a0f/

Samen verkennen we de Zeven Zonden van Brabant.

Deel je tip