..
604f277abd12e
Terug naar het overzicht
bk_artikel
Nieuws

Kennismaken met Jos van den Broek

Jos van den Broek is deze maand begonnen als directeur van BrabantKennis. Sinds 1 december 2020 versterkt hij het BrabantKennis team met eigenzinnige eigenheid en frisse ideeën voor vernieuwende verkenningen. Hoogste tijd dus voor een nadere kennismaking!

Maar helaas is in deze tijd een kennismaking niet mogelijk in persoonlijke sfeer. Daarom stelt Jos zich graag via deze weg voor, middels een kijkje in zijn boekenkast. Handige inspiratie voor je kerst-wensenlijstje en fijne must-read-tips voor tijdens het kerstreces.

5fd878b492aec

Floor Milikowski – Een klein land met verre uithoeken

In dit boek laat Floor Milikowski de grote regionale verscheidenheid van Nederland zien. Maar bovenal zet ze het zoeklicht op de toenemende verschillen tussen kansarme en kansrijke regio’s. Voor mij als geograaf geen verrassing maar wel een bevestiging dat ook in ons land de ongelijkheid toeneemt. BrabantKennis verkende elementen van deze ongelijkheid eerder in de longread Wat is er aan de rand? . Binnen mijn opleiding geografie ging het over de vraag: wat gebeurt waar en waarom daar? Vanuit het besef dat het uitmaakt waar je bent, dat de wereld, en ook Nederland en Brabant, niet plat is maar puntig. Voor BrabantKennis de uitdaging om die verschillen, binnen Brabant en tussen Brabant en haar buren, zichtbaar te maken en te signaleren waar ze positief uitwerken of waar ze aandacht behoeven.

5fd87969cea6a

Mark Eker & Henk van Houtum - Grensland

Niet de ontkenning van grenzen, maar de verkenning van die grenzen en de poging ze te overschrijden en ze te gebruiken als startpunt staat centraal in dit ontwerpende boek van Mark Eker en Henk van Houtum. Zij zien de grens als een beginpunt van mogelijkheden en verkennen beelden van hoe het grenslandschap er uit zou kunnen zien. Het verkennen van wat mogelijk is of wat er speelt zit ook in de kern van het werk van BrabantKennis.

Het thema grenzen sluit ook goed aan op mijn persoonlijke interesse in de rol die de grens speelt, in het bijzonder in regionale innovatiesystemen. In mijn proefschrift liet ik zien dat grensoverschrijdend innoveren iets ‘bijzonders’ blijft en moeilijk onderdeel wordt van alledaagse praktijken. In een provincie die een lange grens deelt met Vlaanderen, maar ook grenst aan Zeeland, Zuid-Holland, Gelderland en Limburg is grensoverschrijdend werken en denken van groot belang. Maar waar ligt eigenlijk de grens van Brabant en waar stuit Brabant op haar grenzen? Dat zijn vragen die bij BrabantKennis op de agenda staan en die mij bijzonder interesseren. 

5fd8795703a10

Marianna Mazzucato – De ondernemende staat

Ze is inmiddels moeilijk meer weg te denken uit het economisch beleidsdenken maar werd eerder nog aangeduid als de ‘worlds scariest economist’. Marianna Mazzucato laat in dit boek overtuigend het cruciale belang zien van een overheid, in dit geval de Amerikaanse, die risico’s neemt en grootschalig investeert in innovatie. Inmiddels is haar aandacht verbreed en stond ze aan de wieg van het denken over missiegedreven innovatiebeleid dat nu in Nederland en Europa aan een opmars bezig is. Méér innovatie zou niet het doel moeten zijn, maar juist wel innovatie die bijdraagt aan maatschappelijke opgaven en zo de systeemveranderingen die hiervoor nodig zijn dichterbij brengen.

De afgelopen jaren heb ik onderzoek gedaan naar de manier waarop we hier in Nederland vorm aan kunnen geven. Voor Brabant als meest innovatieve provincie van Nederland, gemeten aan de hand van klassieke innovatie-indicatoren zoals R&D investeringen als percentage van het BBP en het aantal patenten dat wordt geregistreerd, is de vraag of ze ook voorop kan gaan lopen in deze nieuwe generatie innovatiebeleid. En hoe provinciemakers en beleid van regionale overheden hier aan bij kunnen dragen.  

5fd8794421f67

Jan van Mersbergen – Naar de overkant van de nacht

Hoewel het zich afspeelt in het naburige Venlo geeft dit boek voor mij op een weergaloze manier weer wat het gevoel is van carnaval, wat carnaval is en wat het zo bijzonder maakt. Je wordt meegezogen in een nacht die een heel leven lijkt te duren en waarin jezelf zijn voorop staat. Carnaval is ook voor mij het hoogtepunt van het jaar. Wij vieren het altijd in Striepersgat, met familie, vrienden, oude bekenden en nieuwe ontmoetingen. Maar Striepersgat, of buiten die vijf dagen, Valkenswaard, is ook de plek van het jaarlijkse bloemencorso. De kracht van het collectief staat daarbij centraal, carnaval en corso stellen niets voor zonder samen en elkaar. Beide evenementen zijn voorbeelden van typisch Brabantse cultuur, constateerde BrabantKennis vorig jaar in de verkenning over culturele eigen/wijs/heid . Dit was met recht een verkenning die BrabantKennis typeert: met dwarse kijk maar altijd vanuit optimisme en met blik op de toekomst.  

5fd879e174a5f

BrabantKennis – De Zeven Zonden van Brabant

Natuurlijk kan in dit rijtje boeken voor onder de kerstboom onze eigen publicatie over de Zeven Zonden van Brabant niet ontbreken. Maar het is veel meer dan alleen een boekje, want het bestaat naast een collectie essays uit onderzoeken, interviews, een pop-up expo en een bijzondere podcastserie. Ideaal om je even mee terug te trekken nu we Kerst maar met een beperkt aantal gasten kunnen vieren.

Ieder van ons zal zich zowel professioneel als persoonlijk in één of meerdere van de zeven zonden kunnen herkennen. Maar zoals Martijn van Gruijthuijsen in de podcast over bezinning al zei: “aan ieder zonde zit ook een andere, zonnigere, kant”. Voor mij gaat de zeven zonden verkenning over een onvermijdbare feilbaarheid van jezelf maar ook van de ander. En dat vraagt om mildheid, want als wij zelf niet onfeilbaar zijn, hoe kunnen we dat dan van de ander vragen. Een beetje meer begrip en geduld met elkaar is wat ik ons allen, naast een goede gezondheid, toewens voor het komende jaar!

quote
Mocht je door willen praten over één van deze boeken of heb je zelf een goede tip voor een boek, podcast, tentoonstelling of andere creatieve uiting die ons helpt Brabant een spiegel voor te houden en iedereen die de toekomst van Brabant mee vorm wil geven te inspireren, neem dan vooral contact met mij op!
- Jos van den Broek, jos@brabantkennis.nl