..
59d1fa6b0a708
Longread

Kennis maken met de regio

Terwijl de economie van Brabant op volle toeren draait, laten we op het gebied van kennis en onderwijs veel kansen liggen. Tilburg University weet bedrijven in de regio nauwelijks te vinden en afgestudeerde jongeren van Sint Lucas vinden moeizaam een baan. Kortom, de manier waarop onderwijsinstellingen werken met de regio moet anders. Precies daarover gaat deze nieuwste longread: ‘Kennis maken met de regio’.
quote
Regio's kunnen de allerbeste omstandigheden voor innovatie creëren, maar het succes valt of staat met de ontwikkeling van krachtige ketens van kennis, kunde en kassa.
- Sjoerd van Dommelen - projectleider BrabantKennis

Brabant behoort tot de Europese top van innovatieve regio’s. Het ecosysteem van innoverende bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen in Eindhoven speelt daarin een grote rol. Zo is de TU/e koploper in gezamenlijk onderzoek met het bedrijfsleven, zij scoort uitzonderlijk goed in vergelijking met andere spelers in Europa.

Maar om concurrerend te blijven zal er op meer plekken in Brabant intensiever samengewerkt moeten worden tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Zo weten Tilburg University en hbo-instellingen als Avans Hogeschool, Fontys Hogescholen en NHTV Breda het bedrijfsleven nog onvoldoende te vinden met hun onderzoek. Het is belangrijk dat ook zij van trendvolger, trendsetter worden. Dat vraagt om een cultuurverandering. Omgekeerd zal het bedrijfsleven het onderwijs actief moeten opzoeken en nog veel meer in kennis moeten investeren. Als bedrijven meer zouden samenwerken met onderwijsinstellingen is dat niet alleen een voordelige manier om projecten te realiseren, het verbetert ook de kwaliteit van het onderwijs en het zorgt voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.

Conclusie: willen we mondiale voorloper blijven, dan is er werk aan de winkel. De werkwijze van onderwijsinstellingen moet op de schop. Samenwerking in de regio kan niet geregeld worden vanuit Den Haag.

Wij onderzochten de status quo van het Brabants beroeps- en wetenschappelijk onderwijs en komen met drie heldere aanbevelingen om die cruciale verandering in gang te zetten in de longread ‘Kennis maken met de regio’.

Leesgierig?

Lees dan ook het interview met Pim van de Mortel , directeur van een toonaangevend metaalbedrijf in Liessel. Samen met collega-ondernemers wil hij zelf een vaktechnische opleiding in Deurne oprichten om verzekerd te zijn van goed opgeleide medewerkers.

59d2012507b5e

Kenniscafé #1

Dinsdag 14 november 2017 vond het kenniscafé 'Kennis maken met de regio' plaats in RAW, Tilburg.

Een sterke regionale samenwerking tussen onderwijs en ondernemers is cruciaal in de internationale netwerkeconomie van vandaag. Welke stappen kunnen bedrijven en onderwijsinstellingen nemen om hierop in te spelen?

Ton Heerts (voorzitter MBO-raad) gaf zijn visie in een inspirerende videocolumn. Vervolgens ging moderator Heidi Buijtels in RAW (Tilburg) in gesprek met spraakmakers als Nicole van der Goorbergh (UWV, arbeidsmarktdeskundige), Peter van Ierland (Midpoint Brabant, programmamanager Kennispact 3.0) en Sjoerd van Dommelen (BrabantKennis, projectleider).

In de kijker