..
58dd17e502254
Activiteit

Debatavond Het Nieuwste Verbinden

De uitnodiging van commissaris Van de Donk in het boek Het Nieuwste Brabant tot het voeren van het gesprek over de toekomst van Brabant nam BrabantKennis in 2014 van harte aan! In een debatreeks zijn we het gesprek aangegaan: ondernemers, kunstenaars en wetenschappers namen ons mee in de wereld van straks.
quote
Bindt Brabant voldoende?

In de schitterende St. Jan in Roosendaal praatten donderdag 26 juni zo’n 90 geïnteresseerden over Het Nieuwste Verbinden. Tijdens deze avond over de toekomst van Brabant stond de vraag ‘Bindt Brabant nog voldoende?' centraal. 

Is Brabant voor zijn inwoners een verbindende regio, tegen de krachten van de globalisering in? De moderne wereld openbaart zich als een platform voor grenzeloze en grenzeloos veel mogelijkheden. Tegelijk zoeken mensen hun begrenzing. Er is behoefte aan herkenbaarheid, aan het eigene, de eigen stad of streek, de eigen gemeenschap, het kleine universum. Een aantal vragen passeerde de revue. Hoe krachtig en inclusief zijn die nieuwe initiatieven en netwerken? Vormen ze een alternatief voor de oude verbanden? Bestaat er zoiets als een Brabantse identiteit? En kan die helpen bij de vorming van nieuwe verbanden? Hoe betrekken we jonge en nieuwe Brabanders erbij? En niet het minst belangrijk: wie of welke partijen gaan verbinden? Bindt Brabant voldoende? Dat was de kernvraag.

Roos Rebergen van de band Roosbeef trapte de avond af met één van haar prachtige, gevoelige liedjes, waarna presentatoren Jan Tromp (de Volkskrant) en Anne-Marie Fokkens (Omroep Brabant) het podium betraden. Burgemeester Jacques Niederer heette alle aanwezigen van harte welkom in het mooie Roosendaal.

Tijdens een boeiend tafelgesprek sprak Jan Tromp vervolgens met Gabriël van den Brink (hoogleraar Maatschappelijk bestuurskunde, UvT), Wim Daniëls (schrijver en taalkundige) en Lia Voermans (directeur Strategic Board Delta Region en juryvoorzitter Bloemencorso Zundert).

Anne-Marie Fokkens interviewde verschillende creatieve en inspirerende verbinders, waar-onder Luc Goderie van PlatvormR uit Roosendaal, Ties van de Werff van Tante Netty uit Eindhoven en Niek van Overveld van Buurtschap Veldstraat uit Zundert.

In de kijker