Initiatief van groot belang
In Provinciale Staten van Noord-Brabant zaten ook enkele politici die haarfijn aanvoelden dat er iets aan gebeuren was dat nauwelijks in belang kon worden onderschat. Vier van hen namen eind 1999 het initiatief om Gedeputeerde Staten te vragen een programma te beginnen dat de provincie Noord-Brabant zou opstoten in de vaart der ICT-volkeren. Ongeveer in dezelfde periode initieerde Nederland Kennisland het initiatief om te komen tot een ‘Kenniswijk’ in Nederland.
@Brabant en Kenniswijk
Dat laatste idee werd opgepakt door het ministerie van Verkeer en Waterschap, dat een wedstrijd uitschreef waarop vijftien steden een bidbook uitbrachten om die Kenniswijk te worden. Het bidbook van Helmond en Eindhoven werd uitverkoren om tot werkelijkheid te worden gebracht. Ook het provinciale initiatief kreeg in de jaren 2000 en 2001 steeds meer vorm. Er werd 8 miljoen gulden uitgetrokken voor het project @Brabant, een stimuleringsproject dat met name maatschappelijke organisaties uitdaagde ICT en internet te gaan gebruiken. Het project richtte zich op onderwijs, zorg, ouderen en overheidsorganisaties.
Met deze twee projecten, @Brabant en Kenniswijk, veroverde Noord-Brabant onmiddellijk de koppositie in Nederland. Zowel @Brabant als Kenniswijk zijn, nadat ze in 2004 en 2005 werden beëindigd, uitvoerig geëvalueerd en werden behoorlijk bekritiseerd. Geen van beide voldeed aan de verwachtingen die bij aanvang waren geformuleerd.
Toch hebben ze Brabant een voorsprong gegeven die jarenlang duurde. Zelfs toen er na 2004 geen enkele vorm van stimuleringsbeleid meer werd gevoerd. Dit had wel tot gevolg dat provincies die wat later aanhaakten, maar het wel volhielden, soms nog tot op de dag van vandaag, Noord-Brabant ondertussen op verschillende terreinen hebben ingehaald, zoals op het gebied van de beschikbaarheid van glasvezel.
De Wet van Moore
Op dit moment is er opnieuw sprake van versnelling in de wereld van de informatie- en communicatietechnologie. Allereerst begint exponentiële groei van de kracht van ICT, de zogenaamde Wet van Moore, een daadwerkelijk zichtbare invloed uit te oefenen op onze samenleving. Dat gebeurt vaak heel dichtbij zonder dat we het eigenlijk merken, wanneer we onze smartphones en tablets gebruiken. Apparaten die veel krachtiger zijn dan onze computers van tien tot vijftien jaar geleden. Ook dat we voortdurend online zijn en informatie betrekken van waar dan ook ervaren we niet meer als iets bijzonders.
Een nieuwe generatie
Daarnaast zijn er ook veel krachtiger signalen die ons aan het denken zetten. Er ontstaan nieuwe bedrijven die oude bedrijfstakken volledig overhoop halen, of zelfs van de kaart vegen. Het tempo van de opkomst van Amazon en volgers als bol.com in Nederland of Zalando in Duitsland konden we nog volgen, terwijl ze een bijna niet te beschrijven impact op de retail en daarmee op het aangezicht van onze binnensteden hebben. Ondertussen is er echter alweer een nieuwe generatie bedrijven opgestaan die nog veel sneller tot ontwikkeling komt: ArBnB, Booking.com, Uber. Deze bedrijven zijn zo disruptief dat ze zelfs flinke tegenstand weten op te roepen. Tienduizenden taxichauffeurs zijn het afgelopen jaar de straat opgegaan of hebben gestaakt om Uber en Pop-Uber tegen te gaan. Hoogstwaarschijnlijk tevergeefs.
We hebben niet alleen te maken met een technologische exponentiële ontwikkeling. Er is ook een revolutie gaande in de wijze waarop we ondernemen. Vooral jonge mensen starten razendsnel nieuwe bedrijfjes. Heel soms onmiddellijk succesvol: WhatsApp, Spotify, Facebook, maar meestal eindigend met een flop. Dat is echter geen reden om te treuren, maar juist opnieuw te beginnen. Honderd keer liever dit dan bij een ouderwets groot bedrijf gaan werken.
Nieuw initiatief
Voor mij zijn dit de signalen van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin technologie een steeds grotere rol gaat spelen, maar waarin ondernemerschap een enorme ‘boost’ krijgt. Natuurlijk gaat die enorme technologievlucht ook gepaard met heel veel kwalijke zaken, waarvan de dreigende teloorgang van onze privacy er slechts een is. Toch geef ik er de voorkeur aan hier voor onze samenleving enorme kansen te zien. Kansen om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, zoals de energietransitie en verduurzaming van onze samenleving, de vernieuwing van de zorg, het versterken van mogelijkheden voor mensen om actief te blijven participeren in de samenleving. Ook kansen om onze economie te vernieuwen door het grootschalig stimuleren van de toepassing van ICT, waardoor we bijvoorbeeld op het gebied van ‘smart industries’ een beslissende voorsprong nemen. Het ondersteunen van nieuwe ondernemingen en nieuw ondernemerschap.
Er is hier in Nederland nergens zo’n vruchtbare bodem voor als in Brabant, en met name in Brainport. Zouden er niet weer eens een paar Statenleden met een gedurfd initiatief moeten komen? En dan dit keer wel doorpakken…