Deze verkenning is afgerond. Bekijk het resultaat.

Trend: klimaatadaptie

Het klimaatgedrag van Brabant

Het klimaat verandert, met grillig en extreem weer tot gevolg. Ook in Brabant wisselen hittegolven, droogte en zware hagel, regen en sneeuwval elkaar in snel tempo af. Wat doet dit veranderend klimaat met ons gedrag? Raken we collectief van de kook? Of passen we ons gemakkelijk aan?

Waarom deze verkenning?

Met het Klimaatverdrag van Parijs, dat door 174 landen is ondertekend, proberen we de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te beperken en zo de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden. Het Klimaatverdrag is een hot item. Maar wat doet klimaatverandering eigenlijk met ons gedrag?

Tijdens deze verkenning stellen we niet het Klimaatverdrag, maar het klimaatgedrag centraal.

Bestaat er zoiets als de psychologie van klimaatverandering? Hoe zorg je dat mensen een klimaatbewustzijn ontwikkelen? Kun je positieve gedragsverandering stimuleren? En hoe belangrijk is dat?

Met de Trendnacht 2017 presenteerde BrabantKennis een psychologisch perspectief op klimaatverandering.

Tadaaaa!

Samen met anderen zijn we op verkenning gegaan en hebben we voor Brabant de trend in kaart gebracht. Hieronder vind je de resultaten daarvan.

Terugblik Trendnacht 2017: klimaatgedrag
Trend: klimaatdaptie

Terugblik Trendnacht 2017: klimaatgedrag

Tijdens de Trendnacht 2017 stelden we niet het klimaatverdrag, maar het klimaatgedrag centraal. Wat doet veranderend klimaat met ons gedrag? Raken we collectief van de kook? Of passen we ons gemakkelijk aan?

Bekijk online

In de kijker

Onze verkenning geeft sinds de start stof tot nadenken en doet stof opwaaien. Een overzicht van de aandacht voor Het klimaatgedrag van Brabant tot dusver:

Alles op een rijtje

En... Actie!

We wakkeren het vuur voor de Brabantse agenda aan met nieuwe inzichten en oplossingen. Onze verkenning is daarmee klaar, Brabant is aan zet!

Deze tips kregen we

Maak gebruik van de Watertafel!

Interactieve en 'levende' watertafel als verbeelding van de Wateragenda 2030.

Getipt door Marieke

Kinderboeken Natte Voeten en Wat is het Warm

Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden!

Getipt door Andy Engel

Jelmer Mommers van De Correspondent

Jelmer Mommers is an investigative journalist specialized in the field of climate change and energy for the Dutch journalism platform ‘The Correspondent’. He focuses on the intersection between sustainability, culture, politics and economics.

Getipt door Andy Engel

Duurzame voeding

Probeer op een consument aantrekkelijke manier een gezonde leversstijl te promoten. Vegatarisch eten is niet sexy, maar wel erg goed en zeker een goede stap in de richting waar we toch heen moeten. Welke stappen kan je nemen?

Getipt door David Schol

Laat zien wat er allemaal al gebeurt in Breda e.o.

Wind A16 (plus sociale participatie), BRES, Groenplein, Zonnebank, ZonneWijde, ZonneVeste, Princentstroom, enz.

Getipt door Derk Hueting

Climate Comedy

Afgelopen week was de Climate Comedy Night in Utrecht met leuk cabaret van o.a. Pieter Derks. Goed intermezzo!

Getipt door Maurice

Klimaatgedrag i.r.t. adaptatie?

Het lukt me helaas niet om hier bij te zijn, maar wellicht kan het ook interessant zijn om samen mogelijkheden behoeften/perceptie van burgers te onderzoeken als het aankomt op klimaatadaptatie (nieuw groen en water in de stad bijvoorbeeld)?

Getipt door Jeroen van Leuken

Accepteer dat overlast gewoon wordt!

Als overlast meer wordt geaccepteerd worden burgers en bedrijven gestimuleerd zelf meer maatregelen te nemen.

Getipt door Ton Boer

Alle beetjes helpen! Tips voor energiebesparing

Kennisplatform met tips en e-learning over hoe je energie kunt besparen op het werk en ook thuis.

Getipt door Roxanne

Ons eigen klimaat gedrag

Begin bij jezelf. Wat doe jij?

Getipt door Marijke

Go Vegan

De vee-industrie is 1 van de grootste vervuilers van onze aarde. Door een veganistische levensstijl te hanteren verklein je je ecologische voetafdruk enorm.

Water

Wij hebben al sinds 2007 een waterneutraal huis, dit jaar hebben wij ook de regenafvoer van de voorkant afgekoppeld, ondanks alle geroeptoeter is er niemand geïnteresseerd in onze systemen, zelfs de 8 m3 verbruik zou toch vragen om een reactie

Getipt door Jan van Gils

Duurzaam autodelen met je buren of eigen buurt

Buurauto is de elektrische auto die je deelt met je buren. Het is vertrouwd, sociaal, goed voor de leefbaarheid in jullie wijk en de kosten voor mobiliteit zijn lager omdat je die verdeelt. Samen kom je verder!

Getipt door Bas

Save the Ocean

Volg The Oceanpreneur. Advocaat van sustainability, oceanconservator en auteur van bestseller Ocean Nomad

Getipt door Jose van der Veeken

De Energieweverij

Samen plannen weven voor een groene en gezonde samenleving ​​​​​​​die voorziet in haar eigen energiebehoefte. Doelen voor de EnergieWeverij: in 2030 zijn we in Bernheze volledig energieneutraal.

Getipt door Christianne Derikx