..
5a2666f43f7d6
Activiteit

Trendnacht 2017: klimaatgedrag

Tijdens de Trendnacht 2017 stelden we niet het klimaatverdrag, maar het klimaatgedrag centraal. Wat doet veranderend klimaat met ons gedrag? Raken we collectief van de kook? Of passen we ons gemakkelijk aan?
quote
Elke kleine actie inspireert anderen!
- Jelmer Mommers - De Correspondent

Tijdens de ‘Trendnacht 2017: het klimaatgedrag van Brabant’ gingen in Podium Bloos in Breda ruim 250 wetenschappers, beleidsmakers, journalisten, ontwerpers en ondernemers met elkaar in gesprek: wat kunnen we doen om het tij te keren?

Klimaatverandering laat zich steeds meer gelden in de vorm van extreem weer. Dat zorgt voor gewasschade op akkers en hittestress in steden. Hoe vergroten we de individuele en collectieve weerbaarheid tegen de (onvoorspelbare) gevolgen van klimaatverandering? En hoe zorgen we ervoor dat burgers en bedrijven van hun tuin of terrein een spons maken en de regenpijp de bons geven?

Juist daarom is het van belang goed te begrijpen waarom we ons gedragen, zoals we ons gedragen. En wat klimaatverandering wel en niet doet met ons gedrag. Alleen met (meer) inzicht in wat Brabanders beweegt, komen we tot uitvoering van effectieve oplossingen voor klimaatverandering. De grootste barrières om klimaatverandering tegen te gaan zitten in ons hoofd. Laten we daarom niet wachten op het volgende klimaatverdrag, maar ons richten op het klimaatgedrag van Brabant. Met kleine aanpassingen maken we zelf het verschil.

Leesgierig? Lees dan de uitgebreide terugblik op de Trendnacht 2017! Of bekijk hieronder de aftermovie en foto's.

quote
Wat doe je als het water je bijna letterlijk aan de lippen staat? Red je jezelf, of help je elkaar?
- Hellend Vlak - Vloeistof

HELLEND VLAK

Dansgezelschap Vloeistof danste een bewerkte versie van voorstelling Hellend Vlak als verrassende en indringende opening van de Trendnacht 2017. 

KLIMAATGEDRAG

Nachtvoorzitter Helga van Leur hield het hoofd koel in de grote zaal van Podium Bloos. Als rots in de branding begeleidde zij het hoofdprogramma vol boeiende sprekers, waaronder Jelmer Mommers (De Correspondent), Florian Boer (De Urbanisten), Denise de Ridder (Self Regulation Lab, UU), Koert van Mensvoort (Next Nature) en Janneke Stegeman (Theologe des Vaderlands).  

KLIMAATPREEK

Theologe Janneke Stegeman hield een 'klimaatpreek' over hoe Aswoensdag je helpt relativeren én verbinden, hoe je een nietig onderdeel bent van een veel groter geheel en tegelijkertijd een Belangrijk Individu als het gaat om klimaatverandering.

quote
Vaak handelen mensen uit eigenbelang. Als we het samen doen kunnen we zoveel meer bereiken.
- Fien Dekker - Rain(a)Way

KLIMAATDESIGN

Heidi Buijtels ging in gesprek met designers Lucas Zoutendijk (Studio 1:1), Fien Dekker (Rain(a)way) en Janiek van der Palen (Selficient) over hun visie op klimaatgedrag.

quote
Hoe kunnen we elkaar helpen? Want we hebben elkaar zó hard nodig!
- Piet Hermus

KLIMAATTHERAPIE

Boer Piet Hermus, boswachter Frans Kapteijns en Gijs Kloek van Achmea Verzekeringen namen plaats op de bank bij Evanne Nowak voor een sessie klimaattherapie.

quote
We mogen niet achterover leunen en denken dat 'men' het klimaatprobleem wel zal aanpakken. Begin bij jezelf!
- Manu Busschots - Stichting Klimaatgesprekken

KLIMAATGESPREK

Tijdens het klimaatgesprek liet Manu Busschots de deelnemers bewust kiezen voor klimaatvriendelijk gedrag.

quote
Het belangrijkste klimaatakkoord is dat met jezelf!
- Andy Engel - De Klimaatjes

KLIMAATLEREN

Andy Engel, co-auteur van de kinderboekenserie De Klimaatjes, nam de deelnemers aan zijn workshop mee in belevingswereld van kinderen en hoe je hen klimaatvriendelijk gedrag kunt leren.

quote
Wat als de extremen extremer worden? Wat dan?

EXPO & FILM

Ook filmmakers, kunstenaars en ontwerpers laten zich inspireren door klimaatverandering. Een kleine selectie was te bewonderen tijdens de trendnacht over klimaatgedrag.