Trendnacht 2022 'Hoe kan het ook anders?'

Trendnacht 2022 'Hoe kan het ook anders?'

Praktische informatie

Datum
Tijd
Inloop 18.45 uur, start 19.30 uur
Kosten
Gratis
Locatie
Klokgebouw, Strijp-S
Adres
Eindhoven
Direct aanmelden

De Trendnacht is een tweejaarlijks evenement van BrabantKennis. Tijdens deze avond nemen zo’n 300 geïnteresseerden deel aan een prikkelend programma met vooraanstaande denkers, wetenschappers en ondernemers. De avond helpt ons de toekomst te verkennen en onze ogen te openen voor wat komen gaat. Met de Trendnacht bieden we bestuurders, beleidsmakers, publieke professionals en geïnteresseerde burgers een plaats om nieuwe inzichten uit te wisselen en elkaar te inspireren. Door vergezichten en kennis van binnen en buiten te koppelen aan het Brabant van nu, leren we onze opgaves en die van de toekomst beter kennen. Zo leren we samen Brabant steeds een beetje beter begrijpen.

Trendnacht 2022 'Hoe kan het ook anders?'

Tijdens de Trendnacht 2022 richten we samen onze blik op een Economische (R)evolutie. We betwijfelen steeds vaker of meer economische groei de oplossing is voor een betere toekomst. Is groei altijd nodig of kunnen we met minder af? Is meer altijd beter?Onze voorraden raken op, natuur lijdt onder zware druk. Consumptie, productie, de capaciteit raakt overal de randen. Dus, hoogste tijd voor de vraag: hoe kan het ook anders?

We verkennen de mogelijkheden van een nieuwe balans in de toekomst. Wie willen we zijn als Brabant? We moeten het samen dragen en samenwerken. De mogelijkheden zijn legio, maar waar komen zij samen en hoe kunnen zij elkaar versterken? Wie zijn de afbrekers, aanpoters, voorvechters van gisteren, vandaag en morgen? 

Economische (R)evolutie Brabant

Brabant kent een sterke economie. Dat is een van de belangrijkste narratieven waarop het zelfvertrouwen van Brabant is gestoeld. Na de teloorgang in de jaren 90 van de vorige eeuw hebben we ons met succes opnieuw uitgevonden. Maar is dat voldoende voor de komende dertig jaar? Zijn we al de economie van de toekomst of lopen we het risico om wederom in een grote crisis te belanden? 

Nieuwe economie, circulaire economie, alledaagse economie, betekeniseconomie. Datagedreven economie. Maar ook groene groei, fantoomgroei, ‘de-growth en brede welvaart. Er zijn veel bewegingen die erop duiden dat we in een nieuwe fase (moeten) komen. Dat het economisch anders moet.  

Juist voor een provincie als Brabant waar de economie een paradepaardje is geworden roept dit vragen op. Welke nieuwe manieren van economie zien we al in Brabant? Lopen we voorop of kan er nog wel een tandje bij? Is het überhaupt mogelijk om hier enige sturing aan te geven?  


Programma

Onder leiding van kunstenaar Lucas De Man gaan we op zoek naar antwoorden én naar vragen. We duiken in de economie in Brabant, kijken naar de geschiedenis, het nu en de toekomst. Wat zijn de Brabantse waarden en waar zitten onze krachten en kansen?

Keynote spreker Roxane van Iperen
bekijkt de wereld met een financieel-economische blik, ontleedt als geen ander machtsstructuren en heeft een scherp oog voor hypocrisie, ongelijkheid en integriteitskwesties. Op 10 mei 2022 verscheen haar laatste essay in boekvorm: Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor.

Daarnaast kun je je verheugen op een breed scala aan afbrekers, aanpoters en voorvechters van de economie van morgen, waaronder Gijs Diercks (DRIFT), Matthijs Janssen (Universiteit Utrecht), Shinta Oosterwaal (auteur 'Thrive') en Paul Schenderling (auteur 'Hoe handel ik eerlijk?').   

Dit programma wordt later nog uitgebreid met meer sprekers, denkers, doeners, workshops en pop-ups. Houd daarvoor onze website en socials in de gaten.

Tips?

Wij verkennen de economie van de toekomst graag met jouw hulp! Dus heb je een interessant artikel gelezen, een mooie documentaire of expositie gezien, een toffe workshop gevolgd? Weet je een relevante spreker, ken je een inspirerend voorbeeld? Laat het ons weten.

DAGVOORZITTER

Lucas de Man
Dagvoorzitter

Lucas de Man

Lucas werkt aan de herwaardering van wat van waarde is. Lucas creëert, vertelt verhalen en werkt veel in verschillende werelden, maar begint altijd met de inhoud. Hij is een getalenteerd spreker en host en eigenaar van Stichting Nieuwe Helden.

SPREKERS

Shinta Oosterwaal

Shinta Oosterwaal

Shinta Oosterwaal (1980) is econoom. Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde zij over rechtvaardige economische ontwikkeling. In het boek 'Thrive' gaan Shinta en Kees Klomp te rade bij belangrijke en vernieuwende economische denkers.
Paul Schenderling
Berenschot

Paul Schenderling

Paul is econoom bij Berenschot. Hij geeft advies over sociale en ecologische vraagstukken en publiceert daar regelmatig over. Recent schreef hij het boek 'Hoe handel ik eerlijk'.
Roxane van Iperen

Roxane van Iperen

Schrijver en jurist Roxane van Iperen groeide op in Nederland, Belgie en Spanje. Roxane studeerde rechten aan de UvA en schrijft voor Het FD, Het Parool, De Morgen en Follow the Money. In 2022 verscheen haar laatste essay: Eigen welzijn eerst.
Gijs Diercks
DRIFT

Gijs Diercks

Gijs Diercks is senior onderzoeker en adviseur bij DRIFT for transition. Hij is gespecialiseerd in het vertalen van inzichten uit transitiewetenschappen naar de (beleids)praktijk. Voorheen werkte Gijs bij het Rathenau Instituut.
Matthijs Janssen
Universiteit Utrecht

Matthijs Janssen

Matthijs houdt zich als onderzoeker aan Universiteit Utrecht bezig met innovatiebeleid en –strategie. Hij is daarnaast Principal Scientist bij Dialogic innovatie & interactie, waarvoor hij zo'n 70 studies heeft gedaan voor diverse ministeries.

Inschrijven voor dit evenement