..
1 KH 22 totaal zaal 2
bk_kalender_alt
Evenement

Video & terugblik Koningshoevenontmoeting Zomersessies

De Koningshoevenontmoeting is een jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor bestuurlijk, ondernemend, academisch en maatschappelijk Brabant. Dit jaar werd voorafgaand aan de netwerkontmoeting voor het eerst de Koningshoevenontmoeting Zomersessies georganiseerd. BrabantKennis trekt hierin op met Tilburg University, gemeente Tilburg en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) om dieper in te gaan op het thema 'Voorrecht van verandering'.

Eventgegevens

Datum 1 september 2023
Locatie Tilburg University

1 KH 20 Esmah Dilara
1 KH 54 Jessica Eva
1 KH 75 eveline
1 KH 68 trijntje
1 KH 22 totaal zaal 2
1 KH 48 rene ten bos
1 KH 35 hans beatrix
1 kh 21 esmah dilara totaal zaal
1 KH 65 applaus

> Zomersessies Koningshoevenontmoeting > Fotografie: Eddie Mol

VOORRECHT VAN VERANDERING

Samen met Tilburg University, gemeente Tilburg en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) organiseerde BrabantKennis dit inhoudelijke middagprogramma. Met als thema ‘Voorrecht van verandering’ daagden we de bezoekers van de Zomersessies uit om na te denken over hun rol in de grote opgaven tot verandering waar we in Brabant voor staan, en hoe we dit in onze provincie voor elkaar gaan krijgen.

Hun bevoorrechte positie spraken we aan met een mooi programma o.l.v. Eveline van Rijswijk. Eerst sprak Eveline met Esmah Lahlah en Dilara Bilgiç over bestaanszekerheid, segregatie en vooroordelen. En hoe we dit met (publieke) gesprekken kunnen oplossen.

Daarna schoven Hans de Neve en Beatrix Bos van Carbyon aan, en vertelden over hun missie en technologische ontwikkelingen om klimaatverandering tegen te gaan met carbon capture. En vooral over het irrationele optimisme en geloof in je missie (soms tegen beter weten in!) wat je nodig hebt om verandering teweeg te brengen.

René ten Bos droeg een column voor over elite, volk, efficiency, waarom-vragen en het verschil tussen wat en dat. In het laatste duo-gesprek besprak Eva Wolf waarom we meer waardering voor conflict nodig hebben, en betoogde Jessica den Outer dat we van een antropocentrisch naar een ecocentrisch wereldbeeld moeten.

Trijntje van de Wouw sloot de bijeenkomst af met een mooi gedicht over verandering en hoe we hier als mens, met of zonder privilege, aan kunnen bijdragen.

We delen de inzichten en perspectieven van onze sprekers graag met alle BrabantKennissen. Hieronder kun je de Zomersessies terugkijken.

BUBBELS & BREUKLIJNEN 

BrabantKennis verdiept zich in 2023 in het thema Bubbels & Breuklijnen. We bevinden ons in een tijdperk van verandering, of zoals sommigen zeggen, een verandering van tijdperk. We staan, zeker ook in Brabant, voor een aantal grote transformaties op het gebied van onder andere natuur, klimaat, landbouw en economie, met grote impact op de ruimtelijke inrichting en de manier waarop we (willen) samenleven. Dit vraagt om besluiten tot verandering. Maar kunnen we het nog wel eens worden over de routes naar de toekomst toe? Wanneer leidt verschil tot ongewenste uitkomsten die ons belemmeren in het vormgeven van verandering?

'Grote transformaties in Brabant vragen om besluiten tot verandering'

Bij de Koningshoevenontmoeting ontmoet bestuurlijk, academisch, ondernemend en maatschappelijk Brabant elkaar. Daarom is dit de ideale plek om hierover van gedachten te wisselen. De bezoekers van de Koningshoevenontmoeting hebben de kennis, macht en middelen om sturing te geven aan maatschappelijke verandering. Zij hebben een voorrecht dat we willen aanspreken. Daarom vinden wij het waardevol de Zomersessies te mogen organiseren.

EXPOSITIE STOP. LUISTER VERDER...

Tijdens de Koningshoevenontmoeting ging ook de installatie 'Stop. Luister verder' in première, onderdeel van onze verkenning Bubbels & Breuklijnen. Met deze installatie kijken we door de lens van mobiliteit en vervoer naar de toenemende ongelijkheden in Brabant. Zo maken we de persoonlijke leefwerelden van Brabanders zichtbaar en voelbaar.

Een flink aantal bezoekers stapte met ons in, om te luisteren naar de verhalen van Brabanders in de bus. De expo gaat ook on the road door Brabant. Houd de agenda in de gaten voor het actuele tourschema. 

BUSTOUR BIJ JOU OP DE STOEP? 
Weet jij een goede plek voor de installatie? Een festival, bijeenkomst of overheidsgebouw? Laat het ons dan weten! We plannen graag een halte in bij jou 'op de stoep'. 

1 bus totaal 4
1 bus totaal 3
1 Bus Ina
1 bus tessa

> Bustour Stop. Luister verder... > Fotografie: Eddie Mol