..
58dc137ebaa48
Activiteit

Krant #slimbrabant

In de verkenning #slimbrabant zoekt BrabantKennis naar de kansen en bedreigingen van een data-gedreven en data-gestuurde samenleving. De krant #slimbrabant geeft een kijkje in de dataficitatie van de Brabantse samenleving.
quote
Het Brabantse land bestaat straks uit stenen en pixels.
- Joks Janssen - directeur BrabantKennis

De speciale krant #slimbrabant gaat over de enorme groei aan data die voortkomt uit de vergaande digitalisering van onze maatschappij. Belangrijke drivers hiervan zijn de opkomst van sociale media, het Internet of Things en het gebruik van mobiele apparaten.

Sommigen zien big data als het nieuwe goud, anderen zien het als een bedreiging voor belangrijke waarden – zoals privacy. Big data zijn veelbelovend en angstaanjagend tegelijkertijd. De krant #slimbrabant is de voorlopige uitkomst van onze zoektocht naar wat de data-gedreven en data-gestuurde samenleving inhoudt.

Big data
De krant #slimbrabant staat vol verhalen, interviews en blogs over de voortrazende digitale revolutie. De groeiende impact van big en open data stelt ons voor nieuwe vragen. We kunnen in Brabant de kansen alleen pakken als we ook de risico’s onderkennen.

“Het Brabantse land bestaat straks uit stenen en pixels”, benadrukt Joks Janssen. “Digitale technologieën raken meer en meer geïntegreerd in onze leefomgeving. We produceren, al rijdend in onze auto’s en surfend op het internet, enorme hoeveelheden data, waardoor alles meetbaar is geworden.”

58a46d93b25ed

Illustratie: Jori van Boxtel

We bevinden ons middenin een data-explosie. De hoeveelheid gegevens in de wereld groeit zo snel dat het bijna niet meer is bij te benen. Op basis van deze schat aan informatie worden waarschijnlijkheden berekend en voorspellingen gedaan, waarmee we ondermeer urgente maatschappelijke problemen kunnen oplossen. Data maken ons dus slimmer en slimmer, maar ook onzeker. Is er nog ruimte voor intuïtie en het gezonde verstand? Benutten we onze vermogens tot zélf ontwikkelen en maken nog wel? Of neemt de technologie het roer volledig van ons over? En hoe zit het met privacy, met al die sensoren in de openbare ruimte?

Debat
De inzichten en aanbevelingen van de deskundigen die in de krant het woord krijgen, zijn uiteenlopend. Toch delen zij ook een gemeenschappelijke visie: de Brabantse politiek staat voor de uitdaging om kaders te ontwikkelen om de datasamenleving in goede banen te leiden. 

Daarnaast is een breed en open debat, met álle betrokken Brabanders, nodig. Want een slim Brabant ziet de kansen van big data en nieuwe technologie, maar gelooft ook in de ideeën, creativiteit en kracht van de slimme burger.

Leesgierig? Lees dan de krant #slimbrabant .