..
Act 5c1b7675cd599
Activiteit

CultuurCafé #2: Van onderop

Met 'CultuurCafé #2: Van onderop' organiseerde BrabantKennis 12 februari 2019 een stevig debat over de vitaliteit van de culturele voedingsbodem in Brabant.

Ruben Maes trapte 'CultuurCafé #2: Van onderop' af in een bomvolle zaal in Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Een inspirerende avond over cultuur als sociaal cement

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers presenteerde zijn onderzoek naar culturele en dragende gemeenschappen in Brabant met verve, nadat hij het eerst als een heuse 'Banksy' door de papierversnipperaar liet verslinden. Het essay 'Van onderop - de (on)macht van de gemeenschap' dat hij schreef als onderdeel van onze verkenning naar de culturele eigen(wijs)heid van Brabant is inmiddels online beschikbaar. 

Vervolgens interviewde Ruben Marinus Biemans (wethouder Deurne), Boukje van Ettro (voorzitter Brabantsedag Heeze) en Miranda van Bragt (cultuurmaker Oosterhout) over de vitaliteit van de culturele voedingsbodem in Brabant. 

Frans Soeterbroek (De Ruimtemaker) sloot de avond af met zijn visie op culturele en dragende gemeenschappen in de stad.

Een uitgebreide terugblik lees je hier.

In de kijker

  • Sjaak Evers was één van aanwezigen van CultuurCafé #2 en schreef hierover een blog .
  • Gerard Rooijakkers schoof een aantal dagen na het CultuurCafé aan bij 'KRAAK ' het tv-programma van Omroep Brabant waarin Arjo Kraak met zijn gasten op zoek gaat naar alles wat Brabant bezighoudt. Vanaf minuut 30 legt Gerard uit hoe solidariteit en gemeenschapszin ook een keerzijde kunnen kennen.