..
Act 5c77e0db0e674
Activiteit

CultuurCafé#3: Moderne tradities

Met 'CultuurCafé #3: Moderne tradities' organiseerde BrabantKennis 26 maart 2019 een goed gesprek over de mens als maker. Ambacht is weer sexy. Ambachtsscholen mogen weer. En ook in de kunsten beleeft het ambacht een terugkeer. Is hier sprake van een onomkeerbare trend? Hoe zit het eigenlijk met de balans tussen hoofd en hand in Brabant?
quote
Ambacht is weer sexy!

Ruben Maes trapte 'CultuurCafé #3: Moderne tradities' af in de mooie zaal van creatieve hotspot Brandpunt in Breda. Een inspirerende avond over ambacht en innovatie, over traditie en moderniteit, over analoog en digitaal.

Hoogleraar wijsbegeerte, Gabriel van den Brink, nam ons mee terug in de tijd om de (westerse) opvatting van vooruitgang in de kunst te duiden. Moderniteit in de kunst gaat uit van oudsher uit van verwerping van de traditie. Van avant-garde en revolutie, in plaats van ambacht en evolutie. De opvatting dat vooruitgang in de kunst per se ten koste gaat van tradities heeft lang standgehouden. Maar het dictaat van de conceptuele kunst wordt door steeds meer makers in Brabant doorbroken.

Vervolgens interviewde Ruben Mandy den Elzen (kunstenaar) en Florian de Visser (ontwerper) over of zij hun werk als ambacht zien en hoe zij dat weten te combineren met innovatie. Nadine Roestenburg, onderzoeker en zelf een kind van de digitale revolutie, sloot de avond af met haar column 'Analoog en digitaal zijn beide even sexy'. 

Een uitgebreide terugblik vind je hier.