‘I have a plan!’ Ik vraag me af of de beroemde speech van Martin Luther King ook zo’n impact had gehad als hij déze woorden had uitgesproken in plaats van het legendarische ‘I have a dream’. Want abstracte plannen, daar lopen mensen niet direct warm voor.
Toch is dat precies wat beleidsmakers nog steeds het allerliefste doen: beleidsteksten schrijven. Natuurlijk, ‘burgerparticipatie’ is hot. Steeds vaker vraagt de overheid burgers naar hun input – en op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Maar het zou nóg mooier zijn wanneer de overheid meedoet met wat er al gebeurt.
MozaïekBrabant
In Engeland doen ze dat al langer. Daar wordt design thinking al volop ingezet om van onderop te komen tot innovatieve, gebruiksvriendelijke producten en diensten. Ook in Brabant heb ik de afgelopen jaren in een aantal projecten zelf ervaren hoe het anders kan. Neem MozaïekBrabant , een initiatief dat draaide om de vraag hoe Brabant er in de toekomst uit zou kunnen zien. Via social media en offline ontmoetingen bouwden we een community van de bekende namen, aangevuld met ‘unusual suspects’: enthousiaste inwoners met goede ideeën. Dat leverde een mooie oogst op aan innovatieve ideeën, en nu al wordt het concept van MozaïekBrabant gezien als een voorbeeld van sociale innovatie in ruimtelijke ontwikkeling. Als het project één ding duidelijk maakte, is het dat je elkaar nodig hebt om verder te komen. Zoek uit waar in Brabant de energie zit, en bied die energie vervolgens de ruimte. Zodat innovatieve ideeën en initiatieven verder kunnen groeien.