
Koningshoevenontmoeting Zomersessies 2025
Op vrijdag 29 augustus 2025 vindt de Koningshoevenontmoeting plaats, een jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor bestuurlijk, ondernemend, academisch en maatschappelijk Brabant. Voorafgaand aan de netwerkbijeenkomst organiseren BrabantKennis, Tilburg University, gemeente Tilburg en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) dit jaar opnieuw de Koningshoevenontmoeting Zomersessies. Deze vier partijen geven, ieder vanuit hun eigen rol, betekenis aan de toekomst van Brabant. Dit keer duiken we tijdens de Zomersessies in AI-ontwikkelingen en de impact daarvan op onze provincie - met een verrassende twist.
Eventgegevens
Datum | 29 augustus 2025 |
Tijd | Zomersessies inloop 14.15 uur, start 14.30 uur |
Locatie | Tilburg University |
Omschrijving | Aanmelden geeft toegang tot de Zomersessies. Voor info en kaarten voor de Netwerkbijeenkomst (vanaf 16.00 uur) verwijzen we naar de website Koningshoevenontmoeting.nl. |
Aanmelden
> Terugblik Zomersessies Koningshoevenontmoeting 2023 & 2024
Zomersessies: Beslissen zonder begrijpen
AI transformeert de manier waarop we beslissingen nemen. Ook in Brabant. Het is een technologie die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven en werk. Van slimmere dienstverlening door Brabantse gemeenten, tot innovatieve productontwikkeling in onze hightech bedrijven en efficiëntere processen binnen organisaties – AI biedt volop kansen.
Balanceren tussen gemak en grip
Maar terwijl we steeds vaker vertrouwen op AI-systemen bij belangrijke bedrijfsprocessen of beleidsbeslissingen, stuiten we ook op vragen. Wordt deze technologie wel verantwoord ingezet? Wie bepaalt dat eigenlijk, en welke ethische afwegingen maken we daarbij? En wat doen we eigenlijk met onze data; maken we bewuste keuzes over waar die terechtkomt en wie er toegang toe heeft? En als we besluiten moeten nemen over de inzet van AI, begrijpen we dan eigenlijk wel wat er onder de motorkap gebeurt?
Kortom: beslissen we zonder te begrijpen?
Dilemma's
De ontwikkeling van AI en de inzet ervan, brengen dus fundamentele vragen met zich mee. Bijvoorbeeld over transparantie en verantwoordelijkheid. Hoe kunnen burgers begrijpen waarom een AI-systeem hen wel of geen uitkering toekent? Wie draagt de verantwoordelijkheid wanneer een algoritme een verkeerde medische diagnose stelt of iemand ten onrechte als fraudeur bestempelt? Welke risico's zijn we bereid te nemen vanwege efficiëntie? En welke keuzes willen we níet aan AI overlaten, omdat de gevolgen voor de samenleving te ingrijpend zijn?
In de Zomersessies duiden we wat AI is, waarvoor het gebruikt wordt en hoe we verantwoord vooruit kunnen met deze technologieën in Brabant.
Net als in eerdere edities doen we dit in een panelgesprek met interessante sprekers, waaronder Eric Postma (TiU), Erwin van Arkelen (Rijk Zwaan), Esther Keymolen (TiU) en Niels Tukker (Recrubo), onder leiding van Eveline van Rijswijk.
Daarnaast gaan we samen ethische dilemma's bespreken – dezelfde dilemma's die ook aan Brabanders zijn voorgelegd. En we vullen het programma aan met interessante intermezzo's, waaronder een bijdrage van auteur Daphne Huisden (via Tilt). Om zo samen de toekomst van besluitvorming in het AI-tijdperk vorm te geven.
De integrale videopname is achteraf te bekijken op het BrabantKennis Youtubekanaal.
Sprekers

Eric Postma
Professor Artificial Intelligence aan Cognitive Science & AI department, Tilburg University en Jheronimus Academy of Data Science (JADS)

Erwin van Erkelen
Teamleader IMS Data Solutions en IM R&D, Rijk Zwaan

Esther Keymolen
Professor digital technology regulation, philosophy and ethics of technology, Tilburg University

Niels Tukker
Oprichter en CEO recruitment tech startup Recrubo
BESLISSEN ZONDER BEGRIJPEN
We leven in een tijd waarin verandering niet meer geleidelijk lijkt te komen, maar zich als een golf door onze samenleving beweegt. Wat gisteren nog ver in de toekomst leek, bepaalt vandaag al onze koers. Technologie, en kunstmatige intelligentie (AI) in het bijzonder, is daarin geen neutrale speler. AI transformeert de manier waarop we beslissingen nemen, in het algemeen, en in beleid en bestuur in het bijzonder. AI biedt volop kansen om sneller en efficiënter te werken. Maar terwijl we steeds vaker vertrouwen op AI-systemen bij belangrijke bedrijfsprocessen of beleidsbeslissingen, stuiten we ook op vragen.
Wordt deze technologie wel verantwoord ingezet? Wie bepaalt eigenlijk wat verantwoord is, en welke ethische afwegingen maken we daarbij? En wat doen we eigenlijk met onze data – maken we bewuste keuzes over waar die terechtkomt en wie er toegang toe heeft? En als we besluiten moeten nemen over de inzet van AI: begrijpen we eigenlijk wel wat er onder de motorkap gebeurt?
Kortom: beslissen we zonder te begrijpen? Dat onderzoekt BrabantKennis in de nieuwe verkenning over AI.
Terugblik Koningshoevenontmoeting Zomersessies 2024