..
1 KH 22 totaal zaal 2
bk_kalender_alt
Evenement

Koningshoevenontmoeting Zomersessies

De Koningshoevenontmoeting is een jaarlijkse netwerkbijeenkomst voor bestuurlijk, ondernemend, academisch en maatschappelijk Brabant. Dit jaar word voor de tweede keer voorafgaand aan de netwerkontmoeting de Koningshoevenontmoeting Zomersessies georganiseerd. BrabantKennis trekt hierin op met Tilburg University, gemeente Tilburg en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Dit jaar kozen we als thema: 'Brabant als spiegel van Europa'.

Eventgegevens

Datum 6 september 2024
Tijd Start Zomersessies 13.45 uur
Locatie Tilburg University
1 KH 54 Jessica Eva
1 KH 20 Esmah Dilara
1 KH 75 eveline
1 KH 68 trijntje
1 KH 22 totaal zaal 2
1 KH 48 rene ten bos
1 KH 35 hans beatrix
1 kh 21 esmah dilara totaal zaal
1 KH 65 applaus

> Terugblik Zomersessies Koningshoevenontmoeting 2023 > Fotografie: Eddie Mol


Europa is meer voor onze provincie dan een wetgever, meer dan een plek waar subsidiegeld vandaan komt. Op meerdere plaatsen in Europa wordt de toekomst van Brabant bepaald. In de historie heeft Brabant vaak een belangrijke rol gespeeld in Europa. Een aantal thema’s dat van invloed is op de toekomst van Europa, speelt in Brabant nu al. Denk aan de technologische positie die Brainport heeft in geopolitieke ontwikkelingen. Aan de discussie over (arbeids)migratie, die van belang is voor Brabant. En natuurlijk over de relatie tussen natuur, economische ontwikkeling en landbouw.

'Op meerdere plaatsen in Europa wordt de toekomst van Brabant bepaald'

Hoe gaat dat allemaal passen in ons Brabant? Kan Brabant de weg wijzen voor Europa, of gebeurt dat andersom? Je kunt vanuit verschillende invalshoeken naar deze thema’s kijken en dat doet BrabantKennis in 2024 in breder perspectief in de verkenning ‘Wij… in Europa’. Op 6 september staan we tijdens de Koningshoevenontmoeting Zomersessies stil bij drie onderwerpen in Europees perspectief: de landbouw- en voedseltransitie, (arbeids)migratie en ondermijning.

Zomersessies: Brabant als spiegel van Europa

De Koningshoevenontmoeting bestaat uit de Zomersessies en de netwerkbijeenkomst. Tijdens de Zomersessies gaan we met het thema ‘Brabant als spiegel van Europa’ de diepte in. Welke rol speelt Brabant op het Europese toneel, en hoe kan de top van bestuurlijk, academisch, maatschappelijk en ondernemend Brabant deze rol helpen invullen?

Om 13.45 uur openen we de deuren van de Aula van Tilburg University en start het inhoudelijke programma van de Zomersessies o.l.v. Eveline van Rijswijk. Dit jaar spreekt zij o.a. met Inez van Oord, co-founder van Fiber Foods, samen met Jeroen Candel van Wageningen Universiteit. Zij zullen het hebben over de kansen en opgaven van de voedseltransitie in de Europese context.

Conny Rijken, nationaal rapporteur mensenhandel en hoogleraar Mensenhandel en Globalisering van Tilburg University zal samen met Saskia Hollander, Senior Research Fellow bij de EU & Global Affairs Unit van Clingendael Institute dieper ingaan op de impact van keuzes die gemaakt zijn, en die nog gemaakt zullen moeten worden, t.a.v. (arbeids)migratie.

Ook hebben we Theo Weterings, burgemeester van gemeente Tilburg en voorzitter van de Veiligheidsregio Middenwest-Brabant te gast. Samen met Tibor Fijnaut, programmamanager ondermijning van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland gaat hij in gesprek over (de bestrijding van) ondermijning en de impact daarvan op onze provincie. Het programma wordt afgewisseld met een poëtisch en social design intermezzo.

Om 16.00 uur start de netwerkbijeenkomst, die bestaat uit een formeel deel met gastspreker Christophe van der Maat (voormaling staatssecretaris van defensie) en een informeel deel met walking dinner. Dit programmaonderdeel wordt georganiseerd door de Stichting Koningshoevenontmoeting.

> Terugblik Zomersessies Koningshoevenontmoeting 2023

ERBIJ ZIJN?

De Koningshoevenontmoeting is een besloten bijeenkomst op uitnodiging. Als mede-organisator van de Zomersessies mag BrabantKennis een aantal kaarten verdelen onder geïnteresseerde BrabantKennissen.

Wil jij aansluiten bij dit bijzondere event? Laat ons weten via mail waarom jij erbij wilt zijn en wie je graag mee zou willen nemen. Eind augustus hoor je van ons of jij op onze gastenlijst staat.

0 A3 A3124 Groot
DSCF4174 Groot
IMG 5918
IMG 5909
0334ad1f f011 4dee b423 766a706397da

Zachte Macht d.d. 2 juni 2024 in Eindhoven

WIJ... SPELEN MET MACHT IN EUROPA


Tijdens de Koningshoevenontmoeting presenteren we de uitkomsten van ons bijzondere social design onderzoek ‘Zachte Macht’. Myrthe Krepel van SMELT legt in gesprek met Eveline uit hoe het onderzoek tot stand kwam, wat de principes van burgerberaad ons kunnen leren en welke interessante inzichten de deelnemers aan het experiment met haar deelden. Krijgen we het worstenbroodje straks op de lijst van beschermde streekproducten...?

De installatie Zachte Macht is ook te bewonderen op het podium tijdens de Zomersessies.