..
BrabantKennis Corporate beeld 2023 2 LR
bk_kalender_alt
Evenement

Kenniscafé 'Als het barst'

We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperken. Op veel terreinen staan we voor grote keuzes naar de toekomst toe. Keuzes om te veranderen, of juist niet. Maar ook níet kiezen heeft gevolgen en zorgt voor verandering. Hoe moeten we hier in Brabant mee omgaan? Kunnen we komen tot gedragen keuzes in een samenleving die verdeelder lijkt dan ooit? Die vraag verkennen we dit jaar op meerdere manieren in de verkenning Bubbels en Breuklijnen in Brabant.

We trappen de verkenning af op 1 juni 2023 met het kenniscafé Als het barst: hoe (breuk)lijnen van verschil verandering in Brabant beïnvloeden. Hier belichten we aansprekend onderzoek naar onbehagen. Daarnaast bekijken we in hoeverre Brabanders mogelijkheden hebben te veranderen. Én of Brabanders daar eigenlijk wel toe bereid zijn? Dit doen we samen met onze gasten van het SCP en Het PON & Telos. Ben je benieuwd naar hun actuele  bevindingen? En wil je met ons doorpraten over waar het in Brabant barst of juist bruist? Sluit aan bij het kenniscafé in Boxtel, onder leiding van Eveline van Rijswijk. 

Eventgegevens

Datum 1 juni 2023
Tijd Inloop 14:00 uur, start 14:30 uur
Locatie Boerderij 't Dommeltje
Adres Hoogmunsel 9a, 5283 VT Boxtel
Kosten Gratis
quote
Kunnen we komen tot gedragen keuzes in een samenleving die verdeelder lijkt dan ooit?

PROGRAMMA

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) deed onderzoek naar maatschappelijk onbehagen. Hoe somber zijn mensen gestemd over Nederland? Wie zijn juist meer of minder optimistisch en wat zit daarachter? En hoe kunnen beleidsmakers constructief omgaan met gevoelens van onbehagen in de samenleving? Waar zitten verschillen of gelijkenissen in Nederland? Bram Geurkink en Emily Miltenburg (SCP) delen de belangrijkste bevindingen.

Het PON & Telos nam veranderingen als uitgangspunt en vroeg zich af;
in hoeverre zijn Brabanders bereid om dingen anders te doen? Een
toekomstbestendige samenleving vraagt immers ook om gedragsveranderingen van haar inwoners. Maar zijn Brabanders eigenlijk wel bereid om bijvoorbeeld meer uren te gaan werken of te verhuizen naar een woning die (beter) past bij hun situatie? En zijn er verschillende typen mensen die al dan niet in beweging willen of kunnen komen? Om scherper in beeld te krijgen hoe mensen met veranderingen omgaan, zijn Brabanders getypeerd op basis van hun redzaamheid en veranderingsbereidheid, waarover Mariëlle Blanken (Het PON & Telos) uitleg geeft.

Daarnaast blikken we vooruit en praten we graag met je door over onze verkenning Bubbels en Breuklijnen in Brabant, onder leiding van presentator en historicus Eveline van Rijswijk. Wat staat er nog op de planning? Waar willen wij ons in gaan verdiepen? En waar zouden we ons volgens jóu in moeten verdiepen?

Marielle Blanken

SPREKER > Marielle Blanken

In Marielle's werk voor Het PON & Telos spelen transitievraagstukken in het sociale domein een dominante rol. Daarnaast houdt ze zich bij Tilburg University momenteel bezig met haar promotieonderzoek, waarin ze kijkt naar het functioneren van governance netwerken in het jeugddomein en de maatschappelijke waarde die zij weten te creëren.

Bram Geurkink

SPREKER > Bram Geurkink

Sinds 2021 is Bram werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij het
programma Representatie en Vertrouwen bij het SCP. Hij doet onderzoek
naar maatschappelijk onbehagen, verklaringen daarvoor en regionale
verschillen hierin.

Emily Miltenburg

ONDERZOEKER > Emily Miltenburg

Emily werkt sinds 2017 als wetenschappelijk medewerker bij het SCP, waar zij o.a. onderzoek doet naar publieke opinie over de maatschappij en
politiek.

Eveline van Rijswijk

GESPREKSLEIDER > Eveline van Rijswijk

Eveline is presentator, programma- en theatermaker, spreker, wetenschapscommunicator & historicus.

't Dommeltje

VAN EN NAAR 'T DOMMELTJE

Met openbaar vervoer
't Dommeltje ligt op enkele kilometers afstand van station Boxtel. Er zijn daar enkele OV-fietsen beschikbaar. Voor wie wil stellen we vervoer beschikbaar van station Boxtel naar 't Dommeltje. Stuur ons een berichtje als je daar gebruik van wilt maken.

Met de auto
't Dommeltje bevindt zich op 6 minuten rijden van de A2. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Hier vind je meer informatie over de locatie en de routebeschrijving.