Zeven zonden - Afgunst

Zeven zonden - Afgunst

De zeven hoofdzonden zijn één grote spiegel. Zowel voor ieder van ons individueel, als voor ons als maatschappij. Daarom bekijken we in deze verkenning de zeven zonden van Brabant. Niet om het verleden te veroordelen, maar om de toekomst te openen. Samen met experts gaan we analyseren, reflecteren en leren. Met Karin Sitalsing onderzoeken we de zonde Afgunst.

‘Waar jaloezie en egoïsme heersen, vieren wanorde en allerlei kwaad hoogtij’, sprak men in de bijbel al. Afgunst vinden velen met recht een zonde. Met een Brabantse bril op onderzoeken we de zin en zonde van Afgunst, samen met journalist Karin Sitalsing.

Brabant was lange tijd een achtergestelde provincie waar het protestantse en meer welvarende deel van ons land op neer keek. En andersom keek Brabant op naar de Randstad. Maar tijden veranderen. Inmiddels is Brainport Eindhoven een van de meest innovatieve regio’s ter wereld, floreren onze farmaceutische en automotive industrie en is het goed wonen en werken in het Brabantse land.

Hoe is het eigenlijk gesteld met afgunst vanuit Brabant naar de rest van het land en vice versa? Kunnen we al spreken van een omgedraaid calimero-effect waarbij de Randstad opkijkt naar Brabant? En welke rol speelt de mediakloof hierin? Karin Sitalsing, geboren in Veghel en inmiddels trotse noorderling en regio-journalist voor Trouw, ging voor ons op onderzoek en schreef het essay ‘Groot denken begint met een zachte G’.

Samen verkennen we de Zeven Zonden van Brabant.

Deel je tip