DuitslandKennis / DeutschlandKenntnis event

DuitslandKennis / DeutschlandKenntnis event

In de verkenning DuitslandKennis werpen we niet alleen een economische en politieke blik naar het oosten, maar ook een historische en culturele. In een serie essays, artikelen, video’s en dit bruisende evenement op 22 september 2021 in Breda: DuitslandKennis / DeutschlandKenntnis.

Wat kan Brabant leren van het succesverhaal van laptop und lederhose? En hoe jaloers kijken Duitsers naar het Nederlandse innovatieklimaat?

Met de Duitse verkiezingen voor de deur is het een goed moment om de banden met ons belangrijkste buurland uit te diepen. Dat doen we in de verkenning DuitslandKennis. Hoe ziet de relatie tussen Duitsland en Brabant er uit? Wat voor veranderingen zijn er gaande in ons grootste buurland, op economisch, (geo)politiek en cultureel gebied? En hoe kijken de Duitsers eigenlijk naar Brabant?

Op woensdagmiddag 22 september vond in de kapel van Hotel Graaf Nassau in Breda een Duitse middag plaats. We leerden hier wat schlager en smartlap gemeen hebben, wat Brabant kan leren van het succesverhaal van laptop und lederhose en hoe jaloers Duitsers omgekeerd kijken naar het Nederlandse innovatieklimaat. Oude en nieuwe politieke geschiedenis worden afgewisseld met een spoedcursus hoge en volkse Duitse cultuur. Dit alles omlijst door het nodige muzikale en culinaire vertier.

PROGRAMMA

Oud-Duitslandcorrespondent Margriet Brandsma begeleidde deze middag vol wederzijdse kennis- en cultuuruitwisseling en hield een politieke blitzumfrage onder het publiek.

Zij verwelkomt onder meer:
René Cuperus (gastonderzoeker Duitsland Instituut)
PG Kroeger (Duitslanddeskundige, historicus en podcastmaker Betrouwbare Bronnen)
Martijn van Gruijthuijsen (gedeputeerde Provincie Noord-Brabant Economie, Kennis- en Talentontwikkeling)
Ruth van Doornik (Duitslandexpert)
Roger Abrahams (journalist VARAgids/BNNVARA)
Jerker Spits (germanist en auteur 'Staalhelmen en Curryworst') 
Deejay Jordy Graat (Omroep Brabant) verzorgt de muzikale omlijsting
Aafke Eppinga (voorheen BNNVARA, nu freelance journalist)

Arjan Paans

projectleider

Arjan Paans

Arjan is hoofdredacteur van Innovation Origins. Tussen 2003 en 2008 woonde hij als Duitslandcorrespondent in Berlijn.
Margriet Brandsma

dagvoorzitter

Margriet Brandsma

Margriet is journalist en auteur, Duitslandkenner. Recentelijk verscheen van haar hand: Het Ruhrgebied, van rook en vuur naar natuur en cultuur. Van 1994 tot 2014 was zij verslaggever en correspondent in Duitsland voor het NOS-Journaal.