Heb jij tips voor deze verkenning? Deel die dan met ons.

Trend: De wereld van de Brabanders

DuitslandKennis

Nederland wordt weleens de zeventiende deelstaat van de Bondsrepubliek Duitsland genoemd. Vanwege onze economische banden, het zuinige overheidsbeleid en de culturele en historische verwantschap. Toch hebben we het niet zo vaak over Duitsland als dat we spreken over China en de VS. Duitsland wordt als vanzelfsprekend gezien. Maar in deze tijden van geopolitieke veranderingen zou onze oriëntatie op Duitsland wel eens toe kunnen (of moeten) nemen.

Waarom deze verkenning?

Met de Duitse verkiezingen voor de deur is het een goed moment om de banden met ons belangrijkste buurland uit te diepen. Hoe zien de banden tussen Duitsland en Brabant er uit? Wat voor veranderingen zijn er gaande in ons grootste buurland, op economisch, (geo)politiek en cultureel gebied? En hoe kijken de Duitsers eigenlijk naar Brabant?

Met de Amerikaanse en onze eigen verkiezingen vers in het geheugen, is het zeker zo belangrijk wat Duitsland kiest na 16 jaar Merkel. Krijgt ons buurland voor het eerst een Groene bondskanselier, of overwint de angst voor veranderingen en kiest het land voor de vertrouwde CDU? De keuze die het land maakt zal hoe dan ook van invloed zijn op Nederland. Niet voor niets geldt het spreekwoord: als het in Duitsland regent, drupt het bij ons.

En helemaal in Brabant, want voor onze provincie is Duitsland van oudsher de belangrijkste handelspartner. De provincie werkt intensief samen met vijf Duitse deelstaten, organiseert regelmatig handelsmissies, en heeft zelfs een eigen ‘ambassadeur’ op het consulaat in München.

Maar BrabantKennis werpt niet alleen een economische en politieke blik naar het oosten, maar ook een historische en culturele. In een serie essays, artikelen, video’s en een bruisend verkiezingsevent op 22 september 2021 in Breda, met passende culinaire en culturele verrassingen natuurlijk! 

Alles op een rijtje

Gespot!

We hebben deze trend gespot. Nu gaan we bepalen wat we precies willen onderzoeken en met wie. Heb je tips? Laat het ons weten!

Wij verkennen Duitsland graag met jouw hulp! Dus heb je een interessant artikel gelezen, een mooie documentaire of expositie gezien, weet je een relevante spreker, ken je een inspirerend voorbeeld? Laat het ons weten.

Voor aanvullende vragen nemen we graag per e-mail contact met je op. Mogen we je naam bij de inzending plaatsen? Vul deze dan in, anders plaatsen we je tip anoniem.