CultuurCafé #2: Van onderop

CultuurCafé #2: Van onderop

Met 'CultuurCafé #2: Van onderop' organiseerde BrabantKennis 12 februari 2019 een stevig debat over de vitaliteit van de culturele voedingsbodem in Brabant.

Ruben Maes trapte 'CultuurCafé #2: Van onderop' af in een bomvolle zaal in Cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Een inspirerende avond over cultuur als sociaal cement

Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers presenteerde zijn onderzoek naar culturele en dragende gemeenschappen in Brabant met verve, nadat hij het eerst als een heuse 'Banksy' door de papierversnipperaar liet verslinden. Het essay 'Van onderop - de (on)macht van de gemeenschap' dat hij schreef als onderdeel van onze verkenning naar de culturele eigen(wijs)heid van Brabant is inmiddels online beschikbaar. 

Vervolgens interviewde Ruben Marinus Biemans (wethouder Deurne), Boukje van Ettro (voorzitter Brabantsedag Heeze) en Miranda van Bragt (cultuurmaker Oosterhout) over de vitaliteit van de culturele voedingsbodem in Brabant. 

Frans Soeterbroek (De Ruimtemaker) sloot de avond af met zijn visie op culturele en dragende gemeenschappen in de stad.

Een uitgebreide terugblik lees je hier.

In de kijker

  • Sjaak Evers was één van aanwezigen van CultuurCafé #2 en schreef hierover een blog.
  • Gerard Rooijakkers schoof een aantal dagen na het CultuurCafé aan bij 'KRAAK' het tv-programma van Omroep Brabant waarin Arjo Kraak met zijn gasten op zoek gaat naar alles wat Brabant bezighoudt. Vanaf minuut 30 legt Gerard uit hoe solidariteit en gemeenschapszin ook een keerzijde kunnen kennen.


Gespreksleider

Ruben Maes
&MAES

gespreksleider

Ruben Maes

Ruben is oprichter van &MAES en is strategisch adviseur voor bestuurders, directies en management van publieke organisaties. Tevens werkte hij voor BNR Nieuwsradio en was hij redacteur van PM Den Haag.

Sprekers

Gerard Rooijakkers

spreker

Gerard Rooijakkers

Gerard is cultuurhistoricus en etnoloog. Hij promoveerde op een onderzoek naar historische volkscultuur in Brabant en is als adviseur en oud-kroonlid verbonden aan de Raad voor Cultuur te ’s-Gravenhage.
Marinus Biemans
Gemeente Deurne Wethouder

spreker

Marinus Biemans

Marinus is wethouder Economie, Buitengebied, Duurzaamheid, Cultuur & Vrije tijd in de gemeente Deurne. Hij heeft een achtergrond als planoloog.
Miranda Van Bragt

spreker

Miranda Van Bragt

Miranda is cultuurdocent op het Mgr. Frenken College en cultuurcoach bij h19, centrum voor de kunsten in Oosterhout.
Boukje van Ettro

spreker

Boukje van Ettro

Boukje is de bevlogen voorzitter van Stichting Brabantsedag Heeze. Zij geeft sturing aan een grote groep van enkel vrijwilligers die jaarlijks de grootste theaterparade vormgeven. Cultuur, geschiedenis, passie en sociale cohesie staan hierin centraal.
Frans Soeterbroek

Frans Soeterbroek

Frans is opgeleid als socioloog en organisatieadviseur. Hij werkt sinds 2004 met zijn bureau de Ruimtemaker aan onder meer de invoering van de omgevingswet en maatschappelijke gebieds- en stadsontwikkeling.

Vier de toekomst, omarm onzekerheid! Onzekere Zaken festival.

Bekijk event