Bijeenkomst Open uw data

Bijeenkomst Open uw data

In de verkenning #slimbrabant zoekt BrabantKennis naar de kansen en bedreigingen van een data-gedreven en data-gestuurde samenleving. De bijeenkomst 'Open uw data' voor publieke professionals maakte hier onderdeel vanuit.

Vrijdagmiddag 14 oktober om 12.30 uur organiseerden we tijdens The Next Mobility Hack een middag over open data. Zo’n 50 geïnteresseerde beleidsmakers uit Brabant gingen met elkaar het gesprek aan onder leiding van open-data-experts.     

In het weekend van 14 en 15 oktober 2016 vond de eerste grote mobiliteitshackathon van Brabant plaats: The Next Mobility Hack. Als input daarvoor gebruikten we open data, dé bron voor publieke innovatie en nieuwe diensten. Maar wat zijn nu eigenlijk precies open data? En hoe kunnen we niet alleen verkeersdata maar ook andere data die de overheid bezit en verzamelt publiek toegankelijk maken? Wat komt daar allemaal bij kijken? En wat levert het op? Al met al: hoe komen we tot een open-data-beleid dat werkt?

Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens de bijeenkomst ‘Open uw data’. Publieke professionals (beleidsmakers, ICT-deskundigen) van gemeenten en provincie kregen volop handelingsperspectieven aangeboden door verschillende data-experts. Joks Janssen (BrabantKennis) heette de aanwezigen welkom. Michael Dawkins (SingularityU Nederland) trapte de middag af, waarna Kim Spinder een toelichting gaf op het fenomeen hackathon en een rondleiding gaf over ‘The Next Mobility Hack’.

Onder leiding van Marleen Stikker (Waag Society) inspireerden boeiende sprekers, zoals Albert Meijer (professor of Public Innovation, Utrecht University), Mark van der Net (OSCITY) en Frans Jorna (Hiemstra & De Vries) de aanwezigen met prikkelende betogen over slimme steden en open data, met daarbij volop ruimte voor discussie, het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Betrokkenen

Heidi Buijtels

projectleider

Heidi Buijtels

Heidi is als projectleider altijd druk in de weer voor BrabantKennis. Op het moment trekt ze de verkenning 'Mind the Gap!'. Daarnaast is ze een passievolle zelfstandig programmamaker en moderator in het publieke domein.
Michael J. Dawkins

spreker

Michael J. Dawkins

Michael is Innovation Hub Leader bij SingularityU in Eindhoven en voorzitter van stichting ONE.
Joks Janssen

spreker

Joks Janssen

Als directeur van BrabantKennis zorgt Joks voor een goede, inhoudelijke aansturing van het team. Hij is op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en weet deze als geen ander te koppelen aan wat er in het Brabant van (over)morgen speelt.
Frans Jorna

spreker

Frans Jorna

Frans is een creatieve, betrokken en bevlogen stadsmaker, adviseur, publicist, en toegepast onderzoeker met een maatschappelijk hart.
Albert Meijer

spreker

Albert Meijer

Albert is professor Public Innovation aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt de relatie tussen technologie en bestuur.
Mark van der Net

spreker

Mark van der Net

Mark is architect, stedenbouwkundige en programmeur en richtte in 2013 OSCity op, dat het kennisgebied van 'Smart Urbanism' onderzoekt.
Kim Spinder

spreker

Kim Spinder

Kim is een innovator en piraat: ze houdt van mensen in beweging krijgen. Met haar eigen bedrijf Avanteers innoveert ze de manier waarop we samenwerken.
Marleen Stikker

dagvoorzitter

Marleen Stikker

Marleen is directeur en medeoprichtster van Waag, een sociale onderneming die bestaat uit Waag Society, onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie en Waag Products, incubator die succesvolle bedrijven lanceert.

Vier de toekomst, omarm onzekerheid! Onzekere Zaken festival.

Bekijk event