Trend: culturele eigen(wijs)heid

Van onderop - de (on)macht van de gemeenschap

Toptalent en uitblinken op internationaal niveau zijn prachtige ambities die als sneeuw voor de zon verdwijnen als daar geen stevig fundament onder ligt. Hoe ziet die berg onder de top er in Brabant uit? Wat is de humuslaag die de omgang met cultuur van hoog tot laag in de praktijk van het dagelijks leven vormt?

Download publicatie Mail mij deze publicatie

Een essay over het succes en falen van dragende gemeenschappen en commons.

Dit essay van Gerard Rooijakkers beschrijft - aan de hand van concrete voorbeelden in Zundert, Hilvarenbeek en Deurne - het succes en falen van dragende gemeenschappen en commons. Hun relatie met de top-down georganiseerde systeemwereld is per definitie problematisch. Beide werelden functioneren voornamelijk naast en tegenover elkaar. In Brabant zouden ze elkaar idealiter moeten versterken. 

Dat kán ook. Tenminste, als we als dragende gemeenschappen de regie over vrij toegankelijke publieke goederen willen terugkrijgen. Brabant gaat namelijk slordig om met deze common-access-goederen.

Leesgierig?

Gerard schreef onlangs de epiloog voor Boekman #118 over de wereld van de culturele commons. Deze uitgave wordt op 4 april aanstaande gepresenteerd. Centraal staat de vraag hoe culturele commons zich verhouden tot de systeemwereld binnen de kunst en cultuur en daarbuiten. 

Auteur

Gerard Rooijakkers

Gerard Rooijakkers

Gerard is cultuurhistoricus en etnoloog. Hij promoveerde op een onderzoek naar historische volkscultuur in Brabant en is als adviseur en oud-kroonlid verbonden aan de Raad voor Cultuur te ’s-Gravenhage.

Vraag gratis een fysiek exemplaar aan

Deze publicatie lees je online of vraag je gratis aan via onderstaand formulier, zolang de voorraad strekt.

22 september 2021: DuitslandKennis / DeutschlandKenntnis

Bekijk event