..
Koe Haas podcast tegel Paul Nijhof
Podcast

Hoe een koe een haas

Hoe een koe een haas is de podcast van BrabantKennis die je helpt Brabant beter te begrijpen. In deze podcast praten we met interessante gasten over belangrijke onderwerpen, zoals nieuwe technologie, nieuwe vormen van democratie en over hoe we met elkaar willen samenleven. En over alles wat we verder nog willen weten over het Brabant van vandaag en morgen. Om zo samen weer verliefd te worden op de toekomst.

Luister elke twee weken naar een nieuwe aflevering in je favoriete podcastapp. 

Op deze pagina vind je alle afleveringen en informatie over de onderzoeken, boeken, publicaties en verkenningen waar we in de podcasts aan refereren.

HEKEH vierkant gedicht

> Hoe een koe een haas > voor BrabantKennis door Merel Morre

#14 - Hoeveel nieuwkomers kunnen Brainportscholen aan? met Paul Nijhof

Brainport groeit steeds harder. Door uitbreiding van ASML en andere bedrijven in en rondom Eindhoven komen er steeds meer mensen bij die in deze regio wonen. Dat betekent ook veel voor het onderwijs.

Paul Nijhof werkt op een school met veel nieuwkomers. Dat zijn kinderen van expats, maar ook van andere migranten uit bijvoorbeeld Polen en vluchtelingen uit Syrië en Oekraïne. Hoe ga je daarmee om als leraar en hoe kunnen Brainportscholen zich voorbereiden op de komende groei?

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#13 - Hoe helpen Helmonders Brussel begrijpen? met Mathijs Schiffers

Donderdag 6 juni mag Nederland naar de stembus voor de Europese Verkiezingen. We kiezen dan een nieuwe Europarlement. Maar hoe werkt zo’n parlement nu en hoe kun je dat uitleggen?

Journalist Mathijs Schiffers schreef het boek Brexit, Brussel, Brabant waarin hij de EU vergelijkt met Groot-Brittannië, waar hij eerder correspondent was. In het boek volgt hij twee Europarlementariërs uit Helmond: Toine Manders en Mohammed Chahim. Hoe kunnen deze Helmonders ons helpen met Brussel beter begrijpen?

Wij... in Europa
Deze podcast is de derde in de serie podcastspecials over Europa. Gekoppeld aan de BrabantKennis-verkenning 'Wij... in Europa' maken we een aantal podcastsspecials over Europa, met bijzondere gasten waaronder Caroline de Gruyter, David Criekemans en Martijn van Gruijthuijsen.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#12 - Hoe maak je als BOA verbinding in de wijk? met Danielle Arts

Soms is het goed om uit te zoomen als het over Brabant gaat, maar soms is het juist nodig in te zoomen. Daarom is het goed om iemand te spreken die veel op straat is en ziet hoe Brabant er daar uit ziet. Hoe maak je als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) verbinding in de wijk? En wat kom je daar zoal tegen?

Danielle Arts is wijkboa in Tilburg West. Dat doet ze al 7 jaar. Begin 2024 is ze verkozen tot jonge ambtenaar van het jaar. Danielle vertelt over veiligheid en verbinding op straat. Over wat een boa nou eigenlijk precies doet en wat haar opvalt als ze kijkt naar maatschappelijke trends in het verleden en hoe zij de toekomst van haar beroep ziet.


Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

Verkenning Bubbels en Breuklijnen in Brabant

#11 Hoe vertegenwoordig je Brabant in Brussel? met Martijn van Gruijthuijsen

We spreken Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Talentontwikkeling en Financiën van de provincie Noord-Brabant, in Brussel. Hij is namens de provincie lid van het Europees Comité van de Regio’s. We spreken hem over het belang van Europa voor Brabant en de reden waarom hij regelmatig in Brussel te vinden is. Wat doet hij daar? En wat hoopt hij daar te bereiken?

Wij... in Europa
Deze podcast is de derde in de serie podcastspecials over Europa. Gekoppeld aan de BrabantKennis-verkenning 'Wij... in Europa' maken we een aantal podcastsspecials over Europa, met bijzondere gasten waaronder Caroline de Gruyter en David Criekemans.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#10 Hoe herdenken we oorlog in Europa? met Wim van de Donk

Volgend jaar vieren we 80 jaar vrijheid in Nederland. Met oorlog aan de randen van Europa en voorop op onze kranten lijkt oorlog dichterbij dan het lang geweest is. Hoe vul je dan herdenken in? Wim van de Donk, voormalig CdK in Brabant en nu Rector Magnificus van Tilburg University, is voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hij vertelt waarom kennis van het verleden en juist van de Tweede Wereldoorlog vergroot moet worden en waarom de rituelen van 4 én 5 mei zo belangrijk zijn.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

Lezing Caroline de Gruyter tijdens de Vooruitdenkerslezing
Zestig jaar herrie om twee minuten stilte – Maud van de Reijt (2010)
Meer over de vrijheidsmaaltijden vind je hier: https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden

#9 Hoe kan iedereen zich thuisvoelen in Brabant? met Maybe Boozegeoisie

Niet iedereen voelt zich thuis in Brabant. Zeker voor queer personen is het vaak een zoektocht naar plekken waar ze zichzelf kunnen zijn. Maybe Boozegeoisie vertelt over diens eigen zoektocht in Brabant naar het thuisgevoel en hoe drag daarbij kan helpen.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#8 Hoe ziet de toekomst van Europa eruit? met Caroline de Gruyter

De Europese Unie speelt op steeds meer terreinen een cruciale rol voor de toekomst van Brabant. Tegelijkertijd is het voor velen een moeilijk ontwarbare kluwen van mensen, landen en relaties. Hoe werkt die EU eigenlijk? Hoe ziet de toekomst van Europa eruit?

Caroline de Gruyter schrijft al 20 jaar over Europa voor NRC in columns en reportages. In haar boek ‘Beter wordt het niet’ vergelijkt ze de ontwikkeling van de Europese Unie met het Habsburgse Rijk. Op 4 april gaf ze in het Noordbrabants Museum de Vooruitdenkerslezing over de toekomst van Europa. In deze afleveringen praten we met haar verder over de toekomst van Europa en de impact op Brabant.

Wij... in Europa
Deze podcast is de tweede in de serie podcastspecials over Europa. Gekoppeld aan de BrabantKennis verkenning 'Wij... in Europa' maken we een aantal podcastsspecials over Europa, met bijzondere gasten waaronder Caroline de Gruyter en David Criekemans.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#7 Hoe ontwarren we de samenwerking in de jeugdzorg? met Mariëlle Blanken

De jeugdzorg is complex. Rondom een casus zijn soms wel 60 organisaties die er in meer of mindere mate mee te maken hebben. Hoe kunnen we het overzichtelijker maken binnen zo’n complex onderwerp? Als opbouwwerker kwam Mariëlle Blanken in de jaren negentig al in aanraking met de jeugdzorg. In maart van dit jaar is ze gepromoveerd op netwerksamenwerking in diezelfde jeugdzorg.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

# 6 Hoe belangrijk is Brabant in de wereld? met David Criekemans (Wij in Europa special #1)

In het geopolitieke schaakspel voeren Rusland, de VS en de EU de boventoon. Hoe belangrijk is Brabant hierin? En welke invloed hebben deze ontwikkelingen bij ons.

David Criekemans schreef in 2022 voor ons het essay ‘Geopolitiek begint bij ons thuis’ voor de verkenning ‘Tussen vrees en vriendschap’. In deze aflevering bespreken we wat er in de afgelopen twee jaar is veranderd en waar de kansen voor Brabant liggen.

Deze podcast is de eerste in de serie podcastspecials over Europa. Gekoppeld aan de BrabantKennis verkenning 'Wij... in Europa' maken we de komende periode een aantal podcastsspecials over Europa, met bijzondere gasten waaronder Caroline de Gruyter en David Criekemans.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#5 - Hoe open moet de relatie tussen kennis en beleid zijn? met Timo Maas

Nederland kent vele publieke kennisorganisaties, zoals het Planbureau voor de Leefomgeving, het KNMI en het Rathenau Instituut. Ook wij als BrabantKennis ontsluiten en ontwikkelen kennis die gebruikt kan worden door bestuurders en beleidsmakers.

Maar hoe is de verhouding tussen kennis en beleid, zowel in de praktijk als in de ideale wereld? Timo Maas promoveerde op deze relatie en stelt voor dat de twee in relatietherapie gaan.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#4 - Hoe kan liefde voor Brabant ons helpen? met Marjan Slob

De toekomst lijkt geen fijne plek om te wonen en de pijn die daarbij komt kijken, kan ons allemaal verstarren. Zeker jonge mensen vinden het moeilijk om vooruit te kijken wanneer de toekomst door oa klimaatverandering onzeker en angstaanjagend kan lijken.

Juist in de verbinding met elkaar zit volgens Denker des Vaderlands Marjan Slob een deel van de oplossing. Filosofie en liefde kunnen je hierbij helpen. Binnen jouw eigen mogelijkheden kun je de wereld en jouw plek een stukje mooier maken.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

#3. Hoe bang moet je zijn voor technologie? - met Bart Wernaart

Digitalisering en nieuwe technologieontwikkeling staatn volop in de aandacht en is zeker in Brabant een van de pijlers onder onze huidige en toekomstige economie en samenleving. Maar, technologie is niet neutraal en van zichzelf een ‘force for good’. Het komt met allerlei morele en ethische dilemma’s. Die moeten we niet uit de weg gaan maar in de ogen kijken.

Lector Moral Design Strategy Bart Wernaart ontwikkelt concrete handvatten om dit te doen. Hij heeft bijvoorbeeld een spel ontwikkeld om de ethische dilemma’s op tafel te krijgen.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

> Eef tipt de serie Years & Years
> Jos tipt het boek Surveillance Capitalism van Shoshana Zuboff
> En wat verder ter sprake kwam:
Tegenlicht over dataroof
Maanrede van Bart Wernaart
Lectoraat moral Design Strategy Fontys

#2 Is Brabant te vol? - met Niek Bargeman

Over migratie wordt vaak gesproken als een landelijk probleem, terwijl het effect van migratie eerder lokaal is en zeker niet altijd problematisch. In deze aflevering hebben we het over de demografie van Brabant, van overbevolking tot vergrijzing.

In aflevering #2 van Hoe een koe een haas is Niek Bargeman te gast. Hij werkt al 32 jaar voor de provincie en wordt gezien als dé expert op het gebied van de demografie van Brabant. Hij maakt regelmatig een prognose voor bevolkingsgroei, weet vanuit welke plekken nieuwe Brabanders komen en of we ons zorgen moeten maken om de vergrijzing in het buitengebied. Hij vertelt ons waarom demografie zo ontzettend belangrijk is voor de toekomst van Brabant.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

> Eef tipt de film The Old Oak van Ken Loach
> Jos tipt het boek Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Cankaya
> Niek tipt het boek De Asielloterij van Ruud Koopmans
> En wat verder ter sprake kwam:
Info en kaartjes over Brabant
Rapport Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen
Verkenning Bubbels & Breuklijnen


#1 Helpen burgerberaden breuklijnen te overbruggen? – met Eva Rovers
Democratie is te belangrijk om alleen aan politici over te laten. Hoe meer mensen zich bezighouden met de toekomst, hoe beter. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Hoe betrek je mensen bij de democratie en nog lastiger: bij lokale politiek? Hoe krikken wij als burgers ons democratisch zelfvertrouwen op?

Eva Rovers deelt het streven van BrabantKennis om vaker en bewuster met de toekomst bezig te zijn. In 2023 verscheen haar boek ‘Nu is het aan ons’, over hoe je burgers betrekt bij besluitvorming. En dat houdt meer in dan eens in de zoveel tijd verkiezingen uitschrijven.

Tips en verwijzingen uit deze aflevering:

> Eef tipt het boek De onzichtbaren van Frank Nellen
> Jos tipt een artikel van Gijs Diercks & boek Het Grote gevecht van Jeroen Smit
> Boeken Eva Rovers: Nu is het aan ons & Practivisme, een handboek voor heimelijke rebellen
> En wat verder ter sprake kwam: 
Bossche burgerberaad
Kenniscafé Als het barst
Bubbels & Breuklijnen in Brabant


Hoe een koe een haas is geproduceerd door BrabantKennis en gepresenteerd door Eef Berends en Jos van den Broek. Muziek en montage Rinkie Bartels en het afsluitende gedicht is van Merel Morre.